Véres és májas hurka (disznóvágási)

Véres és májas hurka készre sütve

A hurka a disznóvágások egyik kötelező kelléke, számos változata közül a Vendvidéken legtöbbször véres-, májas- és fehér hurka készül. Ez a hurka változat leginkább abban különbözik a magyarországi henteseknél kapható változattól, hogy nincs benne kömény. Ez a recept a vendvidéki és vas megyei recepteket bemutató sorozatunk 8. receptje.

Hozzávalók

  • 1 sertésfej
  • 1,5 kg rizs
  • őrölt feketebors
  • majoránna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • pirospaprika
  • friss sertésvér
  • 1 lebeny sertésmáj

Elkészítés

A félbevágott és megpucolt sertésfejet megfőzzük egy kondérban, majd lefejtjük a csontokról egy tálba. Közben a rizst egy textil zsákba tesszük és a fej mellé téve majdnem készre főzzük (3/4-es főttség, hogy a hurka későbbi abálása közben ne főljön túl a rizs). A vöröshagymát kockára vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük, figyelünk, hogy ne piruljon meg, mert akkor más ízű lehet a hurka. A májat egészben rövid időre szintén megabáljuk.

A fejről leszedett részeket húsdarálón ledaráljuk, darálás közben a dinsztelt hagymát is beadagoljuk a darálóba. A májat feldaraboljuk, majd szintén ledaráljuk a végén egy külön tálba.

A főtt rizst két részre választjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a ledarált májat, és a fejhús felét, majd megfűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben majoránnát adunk hozzá, illetve ha szeretjük, akkor egy-két gerezd fokhagymát is összezúzva. A fej főzővízéből, az abáléből a keverékhez merünk, hogy lágyabb masszát kapjunk. Ha túl kemény marad, akkor a hurka sütés után olyan lesz, mint a fűrészpor.

A hurka masszát hurkatöltőbe rakjuk és sertésbélbe töltjük, kötözzük. A töltéskor lazán töltjük a belet, nem keményre, hiszen a rizs megdagad az abáláskor és ekkor szétdurran a hurka.

A másik fél rizshez adjuk a maradék fejhúst, sózzuk, borsozzuk ismét, majd majoránnát és ízlés szerint fokhagymát, illetve kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát adunk hozzá, az íze miatt. A keverékhez öntünk még kb. 3-5 dl friss sertésvért és a főzővízből (abáléből), majd elkeverjük a masszát. Ismét egy lágy keveréket kell kapnunk. Ezután sertésbélbe töltve most véres hurkát kapunk.

Tiszta vizet rakunk fel a kondérba, majd amikor már forró, óvatosan belerakjuk a hurkákat és lassú tűzön főzzük, a víznek nem szabad forrnia. Figyelni kell, hogy csak egy réteg hurkát tegyünk be, különben nem jön fel a hurka a víz tetejére és megint csak szétdurran. A kondér aljára szokás egy fedőt is tenni, így a hurka nem sül le közvetlenül a kondér aljára.

A hurka akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére, ekkor óvatosan kiszedjük és hűlni hagyjuk, később a fagyasztóba csomagoljuk.

Sütéskor kiolvasztjuk és közepes hőmérsékleten készre sütjük.

Véres és májas hurka fehér tányéron

Véres és májas hurka készre sütve

Loading