Pácolt oldalas

Pácolt-főtt oldalas

A pácolt oldalast nálunk a házi sonkával és szalonnával pácolják, így otthoni elkészítése a konyhában kicsit nehézkesebb, de mindenképpen le akartam jegyezni az igazi autentikus vendvidéki sonkapácolás módját.

Hozzávalók fél sertés sózásához

  • 3-4 kg só
  • 5-6 babérlevél
  • 1 marék egész bors
  • 2 fej fokhagyma

Hozzávalók a pácléhez

  • 3 liter víz
  • 3-5 fej fokhagyma
  • fél marék egész bors
  • 5-6 babérlevél

Elkészítés

A darabolt fél sertés részeit, combot, lapockát, nyakpecsenyét, oldalast előkészítem, hogy később füstöléssel sonka, szalonna, stb. legyen belőlük.

Szeretnél értesülni az új receptekről és mindezt teljesen ingyen? Iratkozz fel egyszerűen!

Loading

Első lépésben pácsót készítek 3-4 kg sóból, melybe beletörök 5-6 babérlevelet, hozzáadok 1 maréknyi egész borsot és 2 fej fokhagymát nagyobb darabokban összevágva. Ezzel a sóval jól bedörzsölöm a húsokat, majd hideg helyen 1 hétig hagyom állni a húsokat egy lefedett dézsában. Minden nap egyszer átforgatom a húsokat, ami alul volt, az felülre kerül, ami felül volt, az alulra.

1 hét elteltével páclét főzök. 3 liter vizet felforralok, majd a forrásban lévő vízbe adok 3 fej fokhagymát apróbbra vágva, fél maréknyi egész borsot és 5-6 tört babérlevelet. A fűszereken egyet forralok, majd kész a páclé.

Amint a páclé kihűl, ráöntöm a dézsában lévő húsokra, mely már tartalmazza a húsok saját levét, a páclé után még kevés vízzel is felöntöm a dézsát, de a páclének nem kell ellepnie teljesen a húsokat.

A dézsát lefedem, majd naponta legalább 1 alkalommal átrakom, az alul lévő húsokat felülre teszem, a felül lévőket alulra, ettől lesz jó omlós a sonka. A kisebb húsokat, mint a csülkök, oldalas, 3 hét páclében állás (4 hét teljes pácolás) után, a nagyobbakat, mint a sonkák, 5 hét páclében állás után lehet felfüstölni.

Az oldalast a kisebb húsokkal veszem ki, majd egy részét feldarabolom és megfőzöm pácolt oldalasnak. A feldarabolt oldalast felteszem tiszta vízben főzni, majd 3 alkalommal leöntöm róla a főzővizet, különben nagyon sós marad. A negyedik vízben főzöm készre.

A pácolt és főtt oldalas ideális arra, hogy szabadban dolgozva, vagy túrázva magunkkal vigyük, mert nem romlik meg, 2 napig biztos fogyasztható, de a régi öregek még tovább ették, amikor még nem volt annyi hús.

A főtt oldalas önmagában, kenyérrel és tormával, illetve paradicsomos káposztába főzve, stb. is kiváló.

Pácolt-főtt oldalas

Loading