Ez az igazi „hárompoharas” almás sütemény receptje! Egyszerű elkészíteni, mennyei az íze, mindez tej és tojás nélkül!

Csak elvétve találkozni olyan emberrel, aki közömbösen viseltetik a házi édességek iránt. Mindenki emlékszik gyermekkorából azokra a pillanatokra, amikor gyermekként minden egyes alkalommal alig vártuk, hogy a felnőtt (legyen az az apa, anya, vagy nagymama) végre végezzen a varázslattal a konyhában és az asztalra tegye a finomságot!

Most egy olyan almás sütemény receptjét osztjuk meg kedves olvasóinkkal, ami amellett, hogy lédús, csak mérsékleten édes.

Az egyszerű, de finom almás sütemény receptje

Ez az almás sütemény a népnyelvben a „hárompoharas” elnevezést kapta. Ez utal a nem mindennapi elkészítési módjára, viszont éppen ezért nagyon egyszerű elkészíteni, így hamar sokak kedvencévé vált.

Hozzávalók:

  • 1 pohár extra finomságú búzaliszt
  • 1 pohár búzadara
  • 1 pohár cukor
  • fél pohár mazsola
  • 180 gramm vaj
  • 1,5 kg édes-savanykásabb alma (kb. 5–6 darab)
  • 2 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 evőkanál sütőpor a tésztához
  • 1/3 teáskanálnyi só
  • 3 evőkanálnyi citromlé

Elkészítése:

1. Egy tálba öntsük bele a lisztet, a cukrot és a búzadarát. Adjuk hozzá az egyharmad teáskanálnyi sót is, csakúgy, mint a sütőport. Keverjük össze, amíg homogén keveréket kapunk.

2. Hámozzuk meg és magozzuk ki az almát, majd reszeljük le nagylyukú reszelőn. Tegyük a reszelt almát egy tálba és adjuk hozzá a citromlevet. Alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a mazsolát és az őrölt fahéjat. Újra keverjük össze alaposan.

3. Vegyük elő azt a sütőformát, amiben az almás süteményt szeretnénk sütni, majd reszeljünk bele – lehetőleg egyenletesen elosztva – körülbelül 50 gramm vajat. A maradék 130 grammnyi mennyiséget tegyük be a fagyasztószekrénybe. Erre később lesz szükségünk.

4. A sütőformába reszelt vajra hintsünk 4 evőkanálnyi mennyiséget az első keverékből, tehát a lisztes-búzadarás keverékből. Igazítsuk el úgy, hogy egyenletesen helyezkedjen el a sütőformában; ez lesz az első réteg.

5. A következő réteg a reszelt alma. A reszelt mennyiség egyharmadát helyezzük az első rétegre, és ne felejtsük el elegyengetni sem!

6. Ismételjük meg a fenti lépéseket, először lisztes réteget hintsünk, majd almásat helyezzünk a sütőformába. Mindegyik esetben ügyeljünk arra, hogy a rétegek egyenletesek legyenek!

7. Majd újra egy réteg lisztes keverék, és egy réteg almás. Legvégül a lisztes keverékkel zárjuk a sort.

8. Az almás sütemény tetejére, mielőtt sütőbe tennénk, a fagyasztóba tett vajat reszeljük rá nagylyukú reszelőn, egyenletes rétegben.

9. 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük, és süssük 50 percen keresztül.

Kész is van a lédús és igencsak ízletes almás süteményünk! Már csak a családnak kell felszolgálni!

A fenti receptet „feljavíthatjuk” saját ötleteink alapján is, például az almához, a mazsola helyett keverhetünk darált diót, az őrölt fahéj helyett használhatunk mákot, vaníliás cukrot vagy valami mást is.

Forrás

Loading