Dödölle

Dödölle fehér tányéron
loading...

Az igazi dödölle kicsit rugalmas textúrájú, jó illatú és ízletes köret, melyet bátran kínálhatunk mindenféle húsétel, pörkölt, pecsenyék mellé köretként. Ez a recept a vendvidéki és vas megyei receptek nevű tematikus hetünk részeként  jelenik meg.

Hozzávalók

  • kb. 1 kg burgonya
  • liszt
  • zsiradék
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítés

A kb. 1 kg burgonyát megpucolom, vékony karikákra vágom és sós vízben készre főzöm. Amikor a burgonya megpuhult, leöntöm róla a vizet, de kb. 1 ujjnyi vizet hagyok az alján. Visszarakom a tűzhelyre és kb. 4-5 kanál lisztet szórok rá.

Liszt hozzáadása a főtt burgonyához
A megfőtt burgonyához néhány kanál lisztet adok

Burgonyatörővel összetöröm a burgonyát, de közben kis lángom még főzöm a masszát, így a liszt belefől a burgonyába. Amikor az egész keményebb masszává áll össze, akkor zsiradékot hevítek egy tepsiben a tűzhelyen, majd kanállal beleszaggatom a burgonyás masszát.

Kb. 10 percnyi közepes lángon való sütés után a tepsit beteszem a sütőbe és ízlés szerint aranybarnára, vagy pirosra sütöm. Közben néhányszor megkeverem, a dödöllék felszívják a zsírt és a végére önállóan is galuskaszerűen elválnak egymástól.

Dödölle fehér tányéron

Tányérra szedem és húsételekhez kínálom.

Vasi pecsenye dödöllével

loading...

About Ádám

Nagy Ádám vagyok, 30 éve főzök, ez idő alatt számtalan receptet kipróbáltam. Remélem a receptek felhasználásával Te is sok finom ételt fogsz készíteni. Elérhetőség: nagyadam.recept@gmail.com

View all posts by Ádám →