Atkins diétával kapcsolatos tévhitek

Ételek az Atkins diétához

Sokan azt hiszik, hogy az Atkins Diéta támogatja korlátlan mennyiségű zsíros húsok és sajtok fogyasztását. A könyv korábbi kiadásaiban ez engedélyezett és támogatott volt. A legújabb átdolgozásban, amelyet nem a mostanra már elhunyt Dr. Atkins írt, ez nem támogatott.

Az Atkins Diéta nem korlátozza a kalóriamennyiséget, vagy a bevitt fehérje mennyiségét. Atkins mondását idézve könyvéből ez a terv „nem engedély a zabálásra”, hanem inkább a fehérje fogyasztásának támogatása, amíg valaki jóllakik. Az Atkins Nutritionals kutatási és oktatási igazgatója, Collette Heimowitz azt nyilatkozta, hogy a a média és Atkins ellenfelei gyakran túloznak és úgy leegyszerűsítik a diétát, mintha az egy  „bármilyen húst megehet” diéta lenne. Ez azonban sohasem volt igaz.

Egy általános tévhit a beiktatási fázis és a diéta többi része közti zavarból keletkezik. A beiktatási fázis szabályai az Atkin’s Diiet Revolution első kiadása óta megváltoztak. Régebben az összes szénhidrátot ugyanúgy számolták. A diéta mai változatában különbségtétel történik a szénhidrátok között és csak a tiszta szénhidrátokat számolják a napi összes mennyiségbe. Az Atkins Diéta első két hete szigorú, csupán 20 gramm tiszta szénhidrát engedélyezett naponta. A tiszta szénhidrát szám azokra a szénhidrátgrammokra utal, melyekről azt mondják, hogy jelentősen hatnak a vércukorszintre. Az Atkins diéta újabb változata a cukoralkohol szénhidrátokat, illetve a rostokban levő szénhidrátokat már nem számolja.

Atkins azt állítja, hogy a diétázó több hónapig is biztonságosan maradhat a beiktatási fázisban, ha a személynek nagy súlyfeleslege van. A beiktatás azonban csupán egy szakasz, mely során a test hozzászokik a zsírokhoz és kezeli a magas szénhidráttartalmú ételek utáni sóvárgást. Az étkezési terv szakaszai alatt fokozatosan növekszik a szénhidrát szint, bár a szénhidrátszámok még mindig jelentősen az USDA normák alatt maradnak. Ha elértük a kívánt súlyveszteséget, a szénhidrátszint újra növekszik egy egyensúlyi állapotig, ahol nincs súlycsökkenés vagy növekedés, amely lehet vagy nem lehet az USDA normák alatt, függően az egyén anyagcseréjétől, korától és edzettségi szintjétől.

Dr. Eric Westman  a Duke University’s Lifestyle Medicine Clinic (a Duke Egyetem Életstílus-Orvostudományi Klinika) igazgatója, és a New Atkins For a New You társszerzője hisz az alacsony szénhidrát-diétában, vagy hogy az Atkins-nak életképes lehetőségeinek kell lennie a diéták között.

Az Atkins Diétát magas zsírtartalmú diétának tartották. Westman így nyilatkozott a New York Times-nak adott interjújában: Az elmúlt 40 évben azt mondták nekünk, hogy a diétában a zsír káros. Mostmár tudjuk, hogy ez nem igaz. Annyi történt, hogy van egy paradigmaszerű változás a gondolkodásban a szénhidrátokról, zsírokról, fehérjékről és az egészségről.

Az Atkins diétával foglalkozó további cikkek:

Loading