Atkins diéta

Ételek az Atkins diétához

Az Atkins diéta, vagy hivatalos nevén Atkins Nutritional Approach (Atkins Táplálkozási Megközelítés) egy alacsony szénhidrát tartalmú diéta Robert Atkins ajánlásával, melynek ötletét egy kutatási dokumentáció adta. A dokumentációt 1958-ban publikálta Alfred W. Pennington, Weight Reduction (Súlycsökkentés) címmel, s a The Journal of the American Medical Association-ben jelent meg.

Atkins arra használta a tanulmányt, hogy megoldja a saját túlsúly problémáját. Később könyvek sorozatában népszerűsítette a módszert, elsőként a Dr. Atkins’ Diet Revolution-ben (Dr. Atkins Diéta Forradalma), ez 1972-ben került kiadásra. Második könyvében, a Dr. Atkins’ New Diet Revolution-ben (Dr. Atkins Új Diéta Forradalma) (2002) módosította a diéta egyes részeit, azonban az eredeti koncepción nem változtatott.

A The New Atkins for a New You (Új Atkins a Megújulásodért) (2010) információk egész során alapszik, melyet az utóbbi évtizedben szerzett és melyek nem kerültek bele korábbi kiadásokba, beleértve a tápláló ételeket. Colette Heimowitz The New Atkins For A New You Cookbook-ja (Új Atkins A Megújulásodért Szakácskönyv) Colette Heimowitz 2011-ben jelent meg, hogy a diétázóknak egyszerű és alacsony szénhidráttartalmú recepteket biztosítson.

Atkins diéta népszerűsége

Az Atkins Táplálkozási Megközelítés széles körben népszerűvé vált 2003-ban és 2004-ben. Népszerűségének csúcsán minden tizenegyedik észak-amerikai felnőtt diétázott. Ez a magas követési arány a nehéz szénhidrátos ételek eladásában történt nagymértékű visszaesés miatt jelentkezett. Ilyen a tészta és a rizs, az eladásaik 8,2 és 4,6 százalékra zuhantak 2003-ban. Még a Krispy Kreme fánkgyártó vállalat eladásainak zuhanását is az Atkins diéta térnyerésével indokolták. Számos vállalat próbált tőkét kovácsolni az alacsony szénhidrát tartalmú ételek körüli őrületből, ezek egy sor olyan terméket adtak ki, melyek alacsony szénhidráttartalmúak voltak.

Atkins 2003-ban halt meg egy végzetes fejsérülésben, szerencsétlenül esett el a jégen.

2005. július 31-én az Atkins Nutritional cég Chapter 11 csődvédelmi kérelmet nyújtott be, miután a diétázó felnőttek százalékos aránya 2 százalékra csökkent, és az Atkins márkájú termékek eladása 2004. második felében meredeken esett. A cég tovább működik és a diéta terv népszerű maradt, bár korábbi népszerűségét még nem sikerült visszanyernie.

Az Atkins diétával foglalkozó további cikkek:

Loading