Atkins diéta fő hatásai

Ételek az Atkins diétához

Az Atkins Diéta hatása számos vita tárgyát képezi. Néhány tanulmány azt állítja, hogy az Atkins Diéta segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin és növeli a HDL, vagy úgynevezett „jó” koleszterin szintet. Néhány tanulmány arról ír, hogy a diéta hozzájárulhat a csontritkulás és vesekő kialakulásához. A Maryland Egyetem tanulmánya, amelyben a tesztalanyok a súlyuk csökkenésekor több kalóriát kaptak, magasabb LDL koleszterint és gyulladás jeleit mutatta ki.

Koleszterin

Harper 1 évig tartó tanulmánya szerint (2004) a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) növekedett, és az inzulin ellenállás is sokkal többet fejlődött az Atkins Diétát követő diétázóknál, ellenben azokkal, akik alacsony zsírtartalmú, kalória-korlátozott diétát követtek. Harper azt is megemlíti, hogy 2004-ig nem készült olyan előzetes kutatás, amely lehetővé tenné számára, hogy magabiztosan állíthassa, hogy az Atkins Diéta biztonságosan ajánlható a pácienseknek.

Metilglioxál

Beisswenger és kollégáinak 2005-ös tanulmánya összehasonlította a glikotoxin és metilglioxál (MG) szinteket az Atkins Diéta elkezdése előtt és után. Az MG összekapcsolható a véredény- és szövetkárosodással, és magasabb azoknál a személyeknél, akiknél rossz a cukorbetegség ellenőrzése. A tanulmány kimutatta, hogy az MG szintek röviddel a diéta megkezdése után megduplázódtak, és azt is megjegyezte, hogy az MG növekedése a ketózis jelenlétéhez volt kapcsolható. Acetol és aceton növekedést is találtak, jelezvén, hogy az MG oxidációval képződött. Az MG szintén megnövekedett, a triglicerid összeomlás melléktermékeként, valamint lipoxidációból (zsírbevitelhez kapcsolódó ketózisból).

Hogy a megnövekedett metilglioxál káros-e vagy sem az emberekre, azt az Indian Association for the Cultivation of Science (Indiai Egyesület A Tudomány Műveléséért) vizsgálta, amely 2008-ban különböző tanulmányokat (köztük Beisswenger tanulmányát is) áttekintve azt állította, hogy a szerzők egy rövid áttekintést adtak közzé különféle tanulmányokról, ezek egyaránt jelezték a metilglioxál mérgező voltát, valamint a kedvező hatásait is. A szerzők azt feltételezték, hogy a metilglioxál kedvező hatásai erősebbek a mérgező mellékhatásoknál. Az Indian Association for the Cultivation of Science nem tudott semmilyen következtetést levonni a vizsgálódások során, így további tanulmányokat javasol, különösen a metilglioxál rákgyógyászatban való alkalmazásával kapcsolatosan.

Az Atkins diétával foglalkozó további cikkek:

Loading