Atkins diéta lényege

Ételek az Atkins diétához

Az Atkins diéta magában foglal egy meghatározott mennyiségű szénhidrátfogyasztást is, hogy a test anyagcseréjét a glükóz lebontásából az eltárolt testzsír energiába való átalakítására kényszerítse. A ketózisnak nevezett folyamat akkor kezdődik, amikor az inzulinszint alacsony.

A normális emberi szervezetben az inzulinszint akkor a legalacsonyabb, amikor a vér glükózszintje alacsony (többnyire étkezés előtt). A csökkent inzulinszint beindítja a lipolysis-t, amely zsírt fogyaszt, hogy keton testeket állítson elő. Másfelől a magas kalóriatartalmú szénhidrátok, (például a glükóz vagy keményítő, ez utóbbi glükózláncokból áll) úgy hatnak a testre, hogy elfogyasztásuk után növelik a vércukorszintet (a cukorbetegség kezelésekor a vércukorszintet mérik). A rostok a rossz emészthetőségük miatt, kevés vagy semennyi energiát nem biztosítanak, és jelentősen nem befolyásolják a glükóz- vagy inzulinszintet.

Első könyveiben (például a Dr. Atkins’ New Diet Revolution-ban) Atkins ellentmondásosan érvel, miszerint az alacsony szénhidráttartalmú diétának előnyei vannak az anyagcserére. Véleménye szerint a zsírégetés több kalóriát használ, így több kalóriát is tudunk felhasználni. Dr. Atkins egy tanulmányra hivatkozott, melyben ezt az előnyt napi 950 kalóriára becsülte. Egy, a Lancet-ben közzétett tanulmány később arra következtetett, hogy ilyen anyagcsere-előny nem is létezik és a diétázók az unalom miatt egyszerűen kevesebb kalóriát fogyasztottak. Astrup azt állította, hogy csupán a diéta egyhangúsága és egyszerűsége csökkentette az étvágyat és az ételmennyiség bevitelét.

Westman, Phinney és Volek legújabb könyvében a szerzők javaslatot tesznek a fehérje, a zsír és a kalória bevitel ideális szintjére és eltávolodnak az anyagcsere előny elképzelésétől.

Az Atkins diéta korlátozza a nettó szénhidrátbevitelt (emészthető szénhidrátgrammok, amelyek befolyásolják a vércukorszintet). Egyik hatása az, hogy csökken az éhségérzet, valószínűleg az emésztés hosszabb időtartama miatt (a zsírok és fehérjék tovább emésztődnek, mint a szénhidrátok). A 2002-es New Diet Revolution könyv azt állítja, hogy az éhség az első számú oka annak, amiért az alacsony zsírtartalmú diéták megbuknak, és hogy a diéta könnyebb, ha az ember elégedett a megfelelő mennyiségű fehérjével, zsírokkal és rostokkal.

A tiszta szénhidrátmennyiség kiszámolható úgy, hogy a rostokat és a cukoralkoholt kivonjuk az összes szénhidrátból. A cukoralkohol körülbelül két kalóriát tartalmaz grammonként, bár az American Diabetes Association (Amerikai Cukorbetegség Egyesület) azt ajánlja, hogy a cukorbetegek ne számítsák az cukoralkoholt a szénhidrátok közé. A fruktóz (sok ipari édesítőszerben található) grammonként 4 kalóriát tartalmaz, azonban nagyon alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és nem okoz inzulintermelést, valószínűleg azért, mert a béta-sejteknek alacsony a GLUT5 szintjük. A leptin, egy étvágyszabályozó hormon nem lép működésbe fruktóz fogyasztása után. Ez egyeseknél hiányérzetet okozhat, ami esetleg szélsőséges viselkedéshez vezethet. Ennek a viselkedésnek a csúcspontja a vér megnövekedett triglicerid szintjében jelentkezik, ez a máj fruktóz átalakításának eredménye.

Az előnyt élvező ételek minden kategóriában a teljes, feldolgozatlan ételek alacsony glikémiás indexszel, habár a korlátozások az alacsony glikémiás szénhidrátokra (fekete rizs, zöldségek, stb.) ugyanazok, mint a magas glikémiás szénhidrátok (cukor, fehér kenyér) esetében. Az Atkins Nutritionals vállalat, amely azért jött létre, hogy olyan ételeket forgalmazzon, melyek jól együttműködnek a diétával, azt ajánlja, hogy a diéta alatt elfogyasztott kalóriáknak ne több, mint 20%-a származzon telített zsírokból.

Az Atkins Diabetes Revolution (Atkins Cukorbetegség Forradalma) könyv azt állítja, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vércukra rendellenesen magas, vagy akiknek 2. típusú diabetes mellitus-uk van, az Atkins Diéta csökkenti vagy megszünteti az ezen állapot kezelésére szolgáló gyógyszerek szükségességét. Az Atkins Vércukor Ellenőrző Programról azt mondják, hogy személyre szabott megközelítése a súlyellenőrzésnek és állandó kezelés a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktoraira. Mindamellett a 2. típusú cukorbetegség okai még további vizsgálatokat igényelnek, és az Atkins Diéta nem elfogadott a cukorbetegség hagyományos kezelésében.

Az Atkins diétával foglalkozó további cikkek:

Loading