Atkins diéta négy fázisa

Ételek az Atkins diétához

Az Atkins diétának négy fázisa van: beiktatás, folyamatban lévő súlycsökkenés, karbantartás előtti szakasz és életre szóló karbantartás.

Beiktatás

A beiktatás a legszigorúbb fázisa az Atkins Táplálkozási Megközelítésnek. Erre a fázisra két hét ajánlott. Arra szánták, hogy a test gyorsan belépjen a ketózis állapotába. A szénhidrát bevitel kevesebb, mint 20 nettó grammra korlátozott naponta (összes szénhidrát gramm mínusz rost, cukoralkohol vagy glicerin grammok), ebből a mennyiségből 12-15 nettó grammnak kell származnia saláták zöldjéből és más zöldségekből, például brokkoliból, spenótból, tökből, karfiolból, fehérrépából, paradicsomból és aszparáguszból.

Atkins által összesen 54 zöldség engedélyezett (azonban a hüvelyesek nem, mivel túl nehezek a beiktatási fázisban). Az engedélyezett ételek étkezésenként tartalmaznak 4-6 unciát bármilyen húsból, szárnyasból, halból, rákfélékből vagy tojásból, akár 4 unciát (113 gramm) kemény vagy félig lágy sajtból, például cheddar sajtból, a legtöbb salátából, más alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből és vajból, olíva olajból és növényi olajból. Napi nyolc pohár víz megivása követelmény ebben a fázisban.

Az alkoholos italok nem engedélyezettek a beiktatás alatt. A koffein mértékkel engedélyezett, amíg nem okoz sóvárgást, vagy alacsony vércukorszintet. Amennyiben a koffeinfüggőség bizonyított, legjobb, ha elkerüljük a diéta későbbi fázisáig. Napi multivitamin ásványi anyagokkal szintén ajánlott. A zöldségekben (vagy tiszta szénhidrátban) előforduló cukor normális mennyisége a beiktatás alatt kb. 20 gramm, legalább 100 gramm zsír és kb. 18 uncia (vagy 150 gramm) fehérje.

Sokan a beiktatási fázisban tapasztalják a leglátványosabb súlyvesztést, heti 2,5-5 kg fogyás sem szokatlan, amikor a beiktatást napi testmozgással kombinálják. Atkins sok követője veszi igénybe a Ketostix-et, ami egy apró, kémiailag reaktív szalag, melyet cukorbetegek használnak, viszont a jelenlegi ajánlások nem támogatják a használatát, mert nem megbízhatóak az adatai. A Ketostix elméletileg lehetővé teszi a diétázó számára annak megfigyelését, hogy mikor lép be a ketózis vagy zsírégetés fázisába, de a nem cukorbeteg felhasználók számára alkalmazása pontatlan. Egyéb indikátorok fémes ízt keltenek a szájban, vagy a ketonok édes illatát lélegzéskor vagy izzadáskor.

Folyamatos súlycsökkenés

Az Atkins folyamatos súlycsökkentési fázis apró járulékos növekedésből áll a szénhidrát bevitelben, de megmarad azokon a szinteken, ahol a súlycsökkenés még megtörténik. A napi cél szénhidrát bevitel  hetente 5 nettó grammonként emelkedik, ami nagyon kevés.  A cél ebben a folyamatos fázisban az, hogy meg kell találni a kritikus szénhidrátszintet a súlyvesztéshez és meghatározni, milyen ételeket fogyaszthat az egyén sóvárgás előidézése nélkül. Az Atkins diéta eme fázisa addig tart, amíg a megcélzott végleges súly 10 fonttal, kb. 5 kg-mal meg nem közelítjük.

A folyamatos súlycsökkentés első hetében az Atkins diétázóknak kevés mennyiségű diót, vagy magokat kell fogyasztaniuk. A következő héten követniük kellene a szénhidrátlétrát és elkezdeni bogyók fogyasztását. A létrának 9 foka van és az ételeket ebben a sorrendben kell felvenni az étrendbe. Egy fok kihagyható, ha valaki nem szándékozik egy bizonyos ételcsoportot beiktatni állandó étrendjébe. A hüvelyesek, magas szénhidráttartalmú gyümölcsök, nehéz zöldségek és egész magvak nincsenek hozzáadva a fokokhoz a karbantartási fázisig. Ekkor szerény mennyiségben kerülnek be az étrendbe.

A fokok a következők:

  • Alap zöldségek
  • Dió és magok
  • Bogyók
  • Tej és joghurt
  • Hüvelyesek
  • Paradicsomlé
  • Egyéb gyümölcsök
  • Nehéz zöldségek
  • Egész magvak

Az alkohol szintén engedélyezett, de ez már nem tartozik a létra fokai közé. Az alacsony szénhidráttartalmú italok, mint az égetett szeszek vagy a száraz borok előnyt élveznek, és természetesen bele kell férniük a napi engedélyezett szénhidrát mennyiségbe.

Karbantartás előtti fázis

A napi nettó szénhidrátbevitelt újra emeljük, ezúttal 10 grammonként hetente az utóbbi csoportoktól, és a legfontosabb cél ebben a fázisban megtalálni a kritikus szénhidrát szintet a karbantartáshoz. Ez a szénhidrátok maximum mennyisége, amit egy diétázó fogyaszthat, anélkül, hogy hízna. Ez lehet, hogy jóval fölötte van annak a szénhidrátszintnek, ami beindítja a ketózist egy tesztpálcikán. Ennek eredményeként nem szükséges pozitív ketózisteszteket produkálni hosszútávon.

A diétázók hetente egyszer hozzáadhatnak az étrendjükhöz némi tiltott szénhidrátot is. Az Atkins diéta e fázisában a test kezdi elveszteni a ketózis elleni védelmet, miközben felkészül az utolsó fázisra, amely az életre szóló karbantartás.

A diétázókat bátorítják, hogy folytassák a legalább nyolc pohár víz ivását naponta és emeljék a napi szénhidrátszámot 10 grammal hetente, mindaddig, míg súlyt veszítenek.  Az Atkins terv azt ajánlja, hogy ha a diétázók elérték a célsúlyukat és képesek azt megtartani körülbelül egy hónapig, akkor növelhetik a napi szénhidrát fogyasztást újabb 10 grammal, hogy megtudják lehetséges-e ez így hízás nélkül. Ha valaki ennél a szintnél hízik, a terv azt javasolja, hogy vegyük vissza a bevitt szénhidrátot a hozzáadott 10 grammal. Több hétbe is telhet, míg valaki megtalálja az ideális pontot.

Életre szóló karbantartás

Ennek a fázisnak a célja, hogy az egyén továbbvigye a szokást, amit az előző fázisok alatt megszerzett és elkerülje a szokásos „diéta vége” hozzáállást, amely visszavezeti az embereket a korábbi szokásaikhoz és korábbi súlyukhoz. Összességében a feldolgozatlan ételek választását hangsúlyozzák, annak lehetőségével, hogy egy korábbi fázisra visszalépjünk, ha hízni kezdenénk.

Az Atkins diétával foglalkozó további cikkek:

Loading