Sertéspörkölt

Sertéspörkölt frissen

Pörkölt sertéshúsból. Az egyik legismertebb magyar recept, mindenki szereti.

Hozzávalók

  • fél kg sertéscomb
  • bors
  • majoránna
  • piros paprika
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • opcionálisan paprika és paradicsom

Elkészítés

A sertéshúst kockára vágom, megmosom, lecsepegtetem. A kockára vágott hagymát közepes lángon, kevés zsiradékon megpirítom, hogy a hagymaolaj elpárologjon és finom illata legyen.

A lecsöpögtetett húst a hagymára teszem, majd rövid ideig többször átkeverem, hogy ne égjen le, de a hús egy kicsi megpörkölődjön. Ekkor félrehúzom a gázról, ízlés szerinti mennyiségben pirospaprikát adok hozzá, majd felöntöm vízzel. Borsozom, majoránnát adok hozzá ízlés szerint. A sót csak az utolsó fél órában adom hozzá, hogy a hús ne keményedjen meg tőle, és könnyebben megpuhuljon.

Opcionálisan ízlés szerinti mennyiség, 1-2 darab paprika és paradicsom is hozzáadható. A paprikát megmosom, kimagozom és apróra vágom. A paradicsomot megmosom és héjastól apróra vágom. Mindkét zöldséget rögtön az elején hozzáadom, így a főzés végére szinte elolvadnak a pörköltben, de nagyon finom ízt adnak neki.

A közepes lángon elpárolgó vizet többször pótlom, ettől lesz szép sűrű a szaft. A pörköltet saját ízlésünk szerint főzzük puhára, van aki úgy szereti, hogy a hús még kicsit rágós, mások még fél-1 órával tovább főzik, ekkor a hús már teljesen porhanyós.

Főtt rizzsel, tésztával, krumplipürével, puliszkával, vagy nokedlivel tálalom. Kenyér és savanyúság illik hozzá.

A kész pörkölt
Pörkölt közelről

A kész pörkölt

Loading