Olcsó ételek vacsorára

Amikor egy hosszú nap után fáradtan hazaérünk, a legkevésbé sem vágyunk arra, hogy órákat pepecseljünk a konyhában a vacsorával. Lazítani akarunk, az egész napos rohanás után végre megpihenni, nem pedig egy újabb „műszakot” a nyakunkba venni. Ugyanakkor gyakran a vacsora az egyetlen étkezés, amikor az egész család egyszerre le tud ülni az asztalhoz, hiszen az együtt töltött idő fontos a család szempontjából, és az sem mindegy ilyenkor, hogy a családtagok mit, mennyit, hogyan ettek napközben.

Ha azt a mondást vesszük, hogy „reggelizz úgy, mint a király – vacsorázz úgy, mint a koldus”, akkor akár ki is hagyhatnánk ezt az étkezést. De vannak olcsó ételek vacsorára, amiket akár az a bizonyos koldus is megengedhet magának; ezekhez adunk néhány tippet.

Olcsó ételek vacsorára: kenyerek

Nem csak a kacsazsíros kenyér lila hagymával vagy kovászos uborkával lehet a menü, hiszen kenyérre sok mindent kenhetünk, a különböző lekvároktól kezdve a pástétomokon át a legkülönfélébb szendvicskrémekig. Szinte kivétel nélkül minden háztartásban van kenyér, és ha olcsó ételeket akarunk vacsorára, gyakran ezt választjuk. Mégis előfordul, hogy száradásnak indul a kenyér. Ilyenkor jó, ha kicsit átvarázsoljuk, és bundáskenyeret, melegszendvicset, hamis pizzát készítünk belőle. A bundáskenyér sem olyan unalmas, ha a tojásba egy kis tejet öntünk, és a kész kenyérre még forrón egy kis sajtot reszelünk. Melegszendvicset készíthetünk a sima sütőben is, nem csak az összenyomós szendvicssütőben. Ennek nagy előnye, hogy egyszerre elkészíthetjük az egész család adagját.

Persze, ha a család napközben nem eszik meleg, főtt ételt, akkor legalább vacsorára jó lenne, ha kerülne az is az asztalra. Az időbeosztástól függően lehet, hogy egy gyors levesre futja csak, de ajánlatos megfontolni a tepsis ételeket is. Akadnak szép számmal olyan olcsó ételek vacsorára, amiket csak össze kell „hajigálni” az edényben, aztán szépen elvannak magukban, amíg fel nem tudjuk őket tálalni.

Olcsó ételek vacsorára: levesek

Hideg napokon jól eshet este egy jó sűrű, forró, kicsit csípős leves. Akár hússal, akár hús nélkül készítjük, megtehetjük, hogy az alap hozzávalókat felrakjuk egy fazék vízben a fűszerekkel főni, és amikor majdnem kész, tésztával és/vagy tojással dúsítjuk. Meleg nyári estéken a hideg gyümölcslevesek hozhatnak hűsítő felfrissülést.

Krumpli

Ha a kérdés az, hogy olcsó ételek vacsorára, akkor az egyik legkézenfekvőbb válasz a krumpli. Egyszerűen megmosva, héjában megsütve vagy megfőzve is finom, de a különböző tepsis ételeknek is elmaradhatatlan alkotóeleme.

Olcsó ételek vacsorára: tepsis ételek

Ez a kategória sokaknál a kedvenc. Az alap recept az, hogy felkockázzzuk a csirkemellet, mellé lila hagyma, krumpli, esetleg egy kis sárgarépa kerül a tepsibe, majd befűszerezve, és lefedve kell megsütni. De működik bármilyen hússal, a nyúltól a kacsán át a sertésig, marháig vagy halig, de hús nélkül, gombával, és bármilyen más zöldségekkel is, ami éppen van otthon.

Láthatjuk tehát, hogy könnyen megvalósítható, hogy a hétköznapokban is egyszerűen elkészíthető, olcsó ételek legyenek vacsorára, amiket a család minden tagja szeret, és aminek sem a készítése, sem az elfogyasztása nem vonja el a figyelmet a lényegről: egymásról.

Loading