Olcsó ételek ebédre

rizs

Az olcsó ételek elkészítése ebédre azért nagy kihívás, mert a legfinomabb étkek, melyeket a legtöbben szeretnek, rendszerint költségesebbek szoktak lenni, mint szerényebb társaik. Ezért is okoz olykor komoly fejtörést, hogy vékony pénztárcából hogyan főzzünk „vastag” ebédet, azaz hogyan tálalhatók olcsó ételek ebédre.

A pénztárca megkímélésének egyik jól bevált módja, ha minden maradékot felhasználunk. Soha semmit nem szabad kidobni, minden maradék felhasználható egy következő napi étel elkészítéséhez, csak törjük jól a fejünket. Ha például pörköltmaradék van tegnapról a hűtőben, de már nem lenne elég az egész családnak, abból isteni hortobágyi palacsinta készülhet másnap. A maradék almakompótból almaleves, csak egy kis tejszínnel kell felturbózni, a maradék krumplipüréből liszt hozzáadásával krokett készülhet, míg a maradék kelkáposztából harmadnap frankfurti leves egy kis virsli hozzáadásával, és folytathatnánk a sort napestig. Ha nem akarjuk rögtön másnap felhasználni az ételmaradékokat, akkor tegyük dobozba, címkézzük fel, és fagyasszuk le. Később is jól jöhet, ha spórolni akarunk a konyhapénzzel, például ezekből a maradékokból készülhetnek olcsó ételek ebédre.

A takarékos konyha alapja a jól időzített bevásárlás. Soha ne halmozzunk fel nagy készleteket a hűtőben vagy a spájzban, de mindig kettőt, vagy többet vegyünk azokból az élelmiszerekből, amelyeket gyakran használunk a konyhában, és amelyek akciós, árkedvezményes termékek. Sokszor jelentős összegeket lehet megtakarítani ezzel a módszerrel. Ugyancsak hasznos dolog a piaci bevásárlás jó időzítése. Ha később megyünk, amikor már pakolnak a kofák, olcsóbban megkaphatunk kimaradt zöldséget, gyümölcsöt, tojást, így mindketten jól járunk. Így készülhetnek olcsó ételek ebédre, amelyek alapanyagai azért mégis frissek, finomak.

A legtakarékosabb és a legegészségesebb módszer persze az lenne, ha magunk tudnánk megtermelni az alapvető élelmiszereinket, de sajnos erre csak nagyon keveseknek van lehetőségük, hogy konyhakertjük legyen, és csibék meg tyúkok kapirgáljanak a baromfiudvarban. A helyi disznóvágás pedig sokak számára csupán elérhetetlen álom.

Olcsó ételek ebédre

Menüajánlat

Előétel: Tojáskrémes falatok

Két-három szelet nem túl friss kenyeret megpirítunk, két főtt tojásból tormával kencét készítünk, és megkenjük vele a kockákra vágott pirítósokat.

tojás

 

Leves: Grízgaluskaleves

Ha van maradék csontleves, grízgaluskát szaggatunk bele. Ha nincs, bio zöldségleves kockából készítünk levest, és abba szaggatjuk bele a grízgaluskákat.

 

Főfogás: Milánói makaróni

20-30 deka darált hús elég hozzá, amit egy fej hagymával megpirítunk, majd nyakon öntjük egy üveg paradicsomszósszal, fűszerezzük sóval, borssal, majd a megfőtt makarónira halmozzuk. Ha nincs a konyha ablakban zöld fűszer, szárított bazsalikommal vagy oregánóval szórjuk meg a tetejét.

 

Desszert: Gyümölcsrizs

A tejberizst idény gyümölcsből készült öntettel összekeverjük, üvegpoharakba öntjük, és jégre tesszük.

rizs

 

Ital: A friss víznél nincs finomabb ital.

Valahogy így készülhetnek olcsó ételek ebédre. A hűtőből elővett maradékok felhasználásával, mint a tormakrém és a darált húsmaradék, a késő délelőtti piaci vásárlás eredményeként friss gyümölccsel és tojással, a tegnapi maradék tejberizs átlényegítésével. A főzés kreatív munka, a lehetőségek határtalanok, a végeredmény pedig lehet örömöt adó és tápláló, finom, olcsó ételek sora ebédre vagy vacsorára.

 

Loading