Mogyorófagylalt

Mogyorófagyi frissen tálalva

Ma a boltba lépve megláttam a földimogyorós kosarat és egyből eszembe jutott, mennyire szeretem a földimogyorókrémet. Ebből jött az ötlet, hogy kipróbáljak egy mogyorófagyi receptet. Az eredmény egy ízletes fagyi lett, amiben annyira érezni a mogyoró ízét, mint a legjobb mogyorókrémekben.

Hozzávalók

  • 15 dkg földimogyoró (10 dkg megpucolt földimogyoró)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 0,5 liter tej

Elkészítés

A 15 dkg földimogyorót megpucolom, majd a tenyeremben morzsolva a mogyorókat, megszabadulok a barna héjától is. Az eredmény 10 dkg megpucolt mogyoró. Ezt leturmixolom, majd egy serpenyőben folyamatosan kevergetve zsiradék nélkül átpirítom. Hozzáadom a cukor felét és a turmixgéppel ismét átturmixolom.

A földimogyoró pirításának folyamata

Egy nagyobb edényben vizet forralok, majd erre teszek egy kisebb edényt, hogy gőz fölött készíthessem a fagylalt alapot. A felső edénybe öntöm a tej felét, s ehhez adom a ledarált/leturmixolt mogyorót és a gőz fölött az egészet sűrűbbre főzőm.

Közben a tej másik feléhez ütök egy tojást, hozzáadom a maradék porcukrot é egy csomag vaníliás cukrot, majd elkeverem. Szép lassan a már sűrűbbre főtt mogyorós alaphoz csorgatom, folyamatos kevergetés mellett.

A földimogyoróból krémet főzök

Az egész fagylalt alapot sűrűbbre főzöm, amint kész, átszűröm, s kiszűröm a nagyobb mogyoró darabokat. Amint a fagyi lehűlt, egy tálba öntöm, s lefagyasztom. Az eredmény egy sűrű és nagyon mogyorós fagyi lett. Tálaláskor megszórom a leszűrt darabos mogyoróval, vagy csokireszelékkel, ízlés szerint.

Mogyorófagyi frissen tálalva

Loading