Madártej sült és főtt tojáshabbal, békebeli igazi finomság!

A család nagy kedvence, csak így készítjük, mert nagyon finom és nem is nehéz a recept!

HOZZÁVALÓK

  • 1 l. magas zsírtartalmú tej .(Nekem maradt még egy zacskó OKÉ-s ,30 %-os állati tejszínem, aminek még nem járt le a szavatossága, hát hozzázuttyintottam a tejecskéhez.😊)
  • 6 egész tojás
  • 1 vanilia rúd kikapart magja vagy vanilia aroma vagy van.cukor, vagyis ki mit engedhet meg magának. Ebből /ezekből is ,ki milyen intezitásúnak szereti a vanilia ízt, annyit rakjon bele
  • tetszés szerint cukor
  • csipet só

ELKÉSZÍTÉS

A tejet beízesítve föltesszük melegedni. Ez idő alatt szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük kevés cukorral, csipet sóval. Ha sült habot is szeretnénk, előzőleg 150 fokra előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kisebb kanállal,fagyikanállal halmocskákat rendezünk és halvány barnásra karamellizáljuk a habot.7-8 perc alatt kész is.

Ezalatt még a tej forráspontja előtt a kanállal a tejbe szaggatjuk a főzésre “ítélt” tojáshabot. 2-3 perc egyik oldal, megfordítjuk a galuskákat és megismételjük. Kiszedjük őket, kicsit lecsepegtetjük és tányérra vagy hosszúkás jénaira tesszük. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a forró tejből merünk hozzá néhány merőkanállal, habverővel egyesítjük (hőkiegyenlítés), majd a tűzön lévő tejhez öntjük és besűrűsödésig főzzük, folytonos kevergetés mellett. Nekem a 3 l.tejjel, tejszínnel, a 18 tojássárgájával 25-30 percig tartott.

Aki még nem készített soha, annak mondom: NEM SZABAD FORRNIA, MERT KICSAPÓDIK A TOJÁS SÁRGÁJA❗❗❗ A habról csak annyit: volt, akinek sült, volt, akinek főtt habbal ízlett jobban ez a számomra is mennyei édesség.😊

Első meghatározó emlékemet eme fenséges nyalánksággal kapcsolatban, a 60-as évek elejére tenném,talán 1962? Kórház, mandulaműtét utáni lábadozás bátyusommal.(szerencsére az ő manduláját is akkor vették ki, egy szobában voltunk) Sosem felejtem el…Megjött Anyukám, aggodalommal, szeretettel a tekintetében. Aztán megjelent egy huncut mosoly az arcán és elővette a szatyrából a mennyei édességet ….Madártej!!!!😀😀😀El is felejtettük a nyelési fájdalmakat.😊Mintha most lett volna…🤗

Tegnap visszamentek kislányomék Londonba.😔 Mi legyen a búcsú desszert? A vejem egy nosztalgiázós beszélgetéskor megemlítette, milyen régen evett már madártejet.
Akkor, nosza, elkészítem. Most 3 l. tejből csináltam, az igazi klasszikus változatot, a puding, liszt mentes finomságot, sült és főtt tojáshabbal a tetején.

Zsuzsanna Bárdi receptje
—Hűha, erre mondják mifelénk, hogy békebeli, igazi finomság.

–Ez az igazi madártej! Nem kell bele liszt, puding, csak jó sok tojás és sűrű lesz!

Forrás

Loading