Krumpligulyás – a klasszikus magyar étel

A klasszikus magyar ételek sorában szerepel a krumpligulyás, melynek csodájára járnak a külföldiek is. A krumpligulyás eredetileg parasztétel volt a pörkölthöz hasonlóan, de a 19. században meghódította a polgári és nemesi konyhákat is. Az első gulyásleveseket a pásztorok főzték, s mivel abban az időben a marhapásztorkodás volt a jellemző tevékenységforma, ezért nagy valószínűséggel a magyar szürkemarha húsából főzték az első gulyást, amibe a kezdeti időkben nem tettek krumplit. Tőlük vették át a földművelők ezt a fenséges ételt, s mivel ők már megtermelték maguknak a krumplit, így adott volt a leves szaporítására a krumpli felhasználása és így megszületett a krumpligulyás őse, melynek akkori végső formáját a paprika magyar gasztronómiában való megjelenése jelentette. A magyar gulyásleves 2017-ben bekerült a hungarikumok közé.

Szeretnél értesülni az új receptekről és mindezt teljesen ingyen? Iratkozz fel egyszerűen!

 

Loading

No de hogyan is készül az igazán jóízű krumpligulyás?

Az igazi autentikus krumpligulyást marhalábszárból készítik, de napjainkban inkább sertéscombból, a csirkehús-pártiak pedig csirkemellből főzik, bár ez utóbbi bűnnek számít az igazi gulyáskedvelők szemében.
Ha négy személy számára szeretnénk krumpligulyást készíteni, akkor szükségünk lesz fél kilogramm sertéscombra. 5 dekagramm zsírra vagy olajra, körülbelül 30 dekagramm leveszöldségre, 1 fej vöröshagymára, 2-3 gerezd fokhagymára,30 dekagramm krumplira, 1 kanálnyi lecsóalap vagy 1 tv paprika és 1 paradicsom, por állagú pirospaprika ízlés szerint, babérlevél, só, bors, köménymag, 1 tojás, kevéske liszt.
A vöröshagymát megdinszteljük a zsiradékon, amikor üvegessé válik, akkor hozzáadjuk a fokhagymát, fűszereket, pirospaprikát és a kockára vágott húst. Kicsit átforgatjuk a fazék egész tartalmát, hogy érjék egymást az ízek, majd kellő mennyiségű vízzel – ami körülbelül másfél liter víz -, felöntjük. Majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott leveszöldségeket. Amikor a hús megpuhult, akkor adjuk hozzá a szintén kockára vágott krumplit.
Amíg a krumpli megpuhul addig elkészítjük a nokedli tésztát. Az ínyencebbek a krumpligulyást csipetkével szeretik, amit érdemes előre elkészíteni, bár frissen is készíthető csak egy kicsit macerás. Mindkettőhöz egy tojás, kevés liszt és víz kell. A nokedli tésztáját folyósabbra kell keverni, ezért az több vizet fog felvenni. Ha csipetkét csinálunk, akkor viszont csak minimális vízre lesz szükség, ha a tojás nem tudja az egész lisztet felvenni és túl szárazra sikeredik a csipetke tésztája. Az összekeverés előtt érdemes csipetnyi sót is beletenni a tésztába.
Ha a krumpligulyás levesünkbe nokedlit készítünk, akkor azt nokedli-szaggató segítségével szaggassuk bele a levesbe. A profibbak nokedli-szaggató nélkül két kanállal, vagy a idősebb korosztály deszkáról szaggatja.
A csipetke tésztáját, ahogy a nevében is benne van, kézzel apró darabokra szaggatjuk és kis gombócokba sodorjuk, majd beletesszük a levesbe. A krumpligulyás levesben a nokedli hamar meg fog főni, a csipetkének kicsit több időre van szüksége, hogy átfőjenek a tésztadarabkák.
A krumpligulyás levesünket érdemes utókóstolnunk, és ha szükséges, akkor tenni még bele fűszert, ízlés szerint.