Konyhai tippek IV.

Görögdinnye

Hogyan főzzük a csöves kukoricát, hogy még intenzívebb legyen az íze? Mit tegyünk az ízét vesztett darált dióval? Honnan tudhatjuk, hogy elég érett -e a sárga-, vagy a görögdinnye? Újabb 10 konyhai tippet és trükköt gyűjtöttünk csokorba.

Kukorica főzése

Ha csöves kukoricát főzünk, akkor azt sokan tudják, hogy érdemes néhány kukoricalevelet is ráfektetni a főzővíz tetejére, ettől finomabb lesz a kukorica. Azonban van még egy kiegészítő megoldás, mellyel a kukorica még ízletesebb lesz, csak adjunk egy evőkanál cukrot a főzővízhez!

Dió

Ha sokáig tároljuk a darált diót, akkor egy idő után elveszti ízének egy részét és kevésbé finom süteményeket lehet belőle készíteni. Ezen úgy segíthetünk, ha pár óra hosszára tejbe áztatjuk, majd leszűrve egy szűrőn, megszárítjuk. A dió vissza fogja nyerni az ízét.

Mandula pucolása

Ha mandulát kell pucolnunk, akkor a mandulaszemeket előbb egy tíz percre áztassuk forró vízbe, ettől a héj puha lesz és könnyen eltávolítható magáról a manduláról.

Habcsók

A habcsók nem esik össze, ha egy csipet sótőport is hozzáadunk a tojásfehérjékhez felverés előtt. A legegyszerűbb habcsókhoz csak 2,5 dkg cukor szükséges minden egyes tojásfehérje után, a cukor felével kell felverni a fehérjét, a másik felét már a felvert habhoz kell óvatosan hozzákeverni.

Dinnye érettsége

Ha sárgadinnyét veszünk, elég megszagolni a szárát, ha annak erős dinnyeszaga van, akkor a dinnye megfelelően érett. Görögdinnyénél kopogtatással ellenőrizhetjük az érettséget, ha megkopogtatva a dinnye kong, akkor még éretlen, ha mély a hangja, akkor már érett.

Maradék bor felhasználása

Ha 1-2 deci bor megmaradt az üveg alján, akkor öntsük jégkockatartóba, majd fagyasszuk le! Ezeket a borkockákat bármikor felhasználhatjuk, ha pl. pörköltbe, szószokba szükség van egy kis borra, de akár boros teát is készíthetünk egy kis tea segítségével.

Leveles tészta sütése

Ha leveles tésztából sütünk süteményt, akkor nem szabad kizsírozni a tepsit, mert a tészta letapad. Ehelyett vízzel át kell öblíteni a tepsit, így a sütéskor képződő gőz megemeli a tésztát és az sokkal könnyedebb lesz. Arra is figyelni kell, hogy ha egy felvert tojással megkenjük a leveles tészta tetejét, a tojás ne csorogjon le a tepsi aljára, mert akkor meg ez fogja meggátolni a tészta megemelkedését.

Sütőpor helyett

Ha sütéskor vesszük észre, hogy nincs otthon sütőpor, akkor 3-4 kanál rumot kell keverni a sütemény tésztájába. Az alkohol sütés közben majdnem annyira megemeli majd a tésztát, mint azt a sütőpor tenné.

Kávéfőző kitisztítása

A modern kávéfőzőket fél-egy évente annyira eltömíti a vízkő, hogy először csupán a víz egy rész nem fől le, később pedig teljesen eldugul a gép. A lerakódott vízkő könnyen eltávolítható, csak főzzünk le egy adag kávét kávé nélkül, s a vizet tiszta ecettel helyettesítve. Az ecet teljesen kipucolja a vízkövet, s még a kávétartóról is eltávolítja a lerakódott kávét. Utána már csak 1-2 tartály sima vizet kell átfőzni az ecet kimosására és a kávéfőző teljesen újjászületik!

Összeszorult poharak szétválasztása

Ha a konyhaszekrényben kevés a hely, a poharakat, vagy bögréket sokan egymásba helyezik, hogy helyet takarítsanak meg. Az összeszorult poharak, vagy bögrék könnyen szétválaszthatóak, ha a belső pohárba hideg vizet eresztünk, a külsőt pedig meleg vizes tálba helyezzük.

Loading