Házi töpörtyű

Egy tál töpörtyű
loading...

A legutóbbi disznóvágáskor a napot töpörtyű (tepertő) készítésével koronáztuk meg, az eredmény jó pár kiló friss töpörtyű és nagy mennyiségű zsír lett. Ez a recept a házi töpörtyű készítését írja le, ahogy a disznóvágáskor készül.

Elkészítés

A frissen leölt sertés zsírszalonnáját a hentes kb. 10 centiméteres csíkokra vágja, majd a segítők egy-egy csíkot maguk elé fogva, egy hegyes késsel a bőrt eltávolítják, s a szalonnát felkockázzák, kb. 2×2 cm-es kockákra.

Amint a zsírszalonna felvágásra került, a hájat is felvágják, ezt kicsit nagyobb kockákra vágják, mert jobban összesül.

A fatüzelésű üstbe 1 pohár vizet öntök, erre kerül a felkockázott zsírszalonna, melyet egy hosszú és nagy fakanállal folyamatosan kevergetek, hogy ne égjen le. Rövid idő alatt a zsírszalonna annyi zsírt enged, hogy már kevésbé kell kevergetni, s nem ég le.

Amint a szalonna már félig kiolvadt, hozzáadom a hájat is, majd néha megkevergetve az üstöt, addig sütöm őket, míg vajbarna töpörtyűt nem kapok. Ekkor az üstöt egy segítővel leemelem, majd a töpörtyűket szűrővel lemerem, kicsit megnyomkodom a szűrőn és tepsikbe, vagy ládába öntöm. A zsírt zsírosbödönbe öntöm a szűrön keresztül, majd félreteszem, míg másnap reggelre megszilárdul.

A 200 kg-os sertésből kb. 5-6 kg töpörtyűt és kb. 35 liter zsírt kaptunk.

Házi zsír

Frissen sült töpörtyű

Egy tál töpörtyű

loading...

About Ádám

Nagy Ádám vagyok, 30 éve főzök, ez idő alatt számtalan receptet kipróbáltam. Remélem a receptek felhasználásával Te is sok finom ételt fogsz készíteni. Elérhetőség: nagyadam.recept@gmail.com

View all posts by Ádám →