Házi töpörtyű

Egy tál töpörtyű

A legutóbbi disznóvágáskor a napot töpörtyű (tepertő) készítésével koronáztuk meg, az eredmény jó pár kiló friss töpörtyű és nagy mennyiségű zsír lett. Ez a recept a házi töpörtyű készítését írja le, ahogy a disznóvágáskor készül.

Elkészítés

A frissen leölt sertés zsírszalonnáját a hentes kb. 10 centiméteres csíkokra vágja, majd a segítők egy-egy csíkot maguk elé fogva, egy hegyes késsel a bőrt eltávolítják, s a szalonnát felkockázzák, kb. 2×2 cm-es kockákra.

Amint a zsírszalonna felvágásra került, a hájat is felvágják, ezt kicsit nagyobb kockákra vágják, mert jobban összesül.

A fatüzelésű üstbe 1 pohár vizet öntök, erre kerül a felkockázott zsírszalonna, melyet egy hosszú és nagy fakanállal folyamatosan kevergetek, hogy ne égjen le. Rövid idő alatt a zsírszalonna annyi zsírt enged, hogy már kevésbé kell kevergetni, s nem ég le.

Amint a szalonna már félig kiolvadt, hozzáadom a hájat is, majd néha megkevergetve az üstöt, addig sütöm őket, míg vajbarna töpörtyűt nem kapok. Ekkor az üstöt egy segítővel leemelem, majd a töpörtyűket szűrővel lemerem, kicsit megnyomkodom a szűrőn és tepsikbe, vagy ládába öntöm. A zsírt zsírosbödönbe öntöm a szűrön keresztül, majd félreteszem, míg másnap reggelre megszilárdul.

A 200 kg-os sertésből kb. 5-6 kg töpörtyűt és kb. 35 liter zsírt kaptunk.

Házi zsír

Frissen sült töpörtyű

Egy tál töpörtyű

Loading