Beverly Hills diéta

Beverly Hills diéta

A Beverly Hills diéta egy fogyasztó étrend, melyet Judy Mazel (1943-2007) fejlesztett ki az 1981-es sikerkönyvében, a The Beverly Hills Diet-ben. A hat hetes program, ami tíz napos kizárólagos gyümölcsfogyasztással indul, az orvosi közösségek kritikáinak céljává vált.

Mazel korábban kipróbált számos már létező diétás programot és mindegyikkel kudarcot vallott. Saját diéta tervét akkor fejlesztette ki, miután hat hónapot együtt dolgozott egy táplálkozási szakemberrel Santa Fe-ben, New Mexico-ban. Miután gyermekkora óta küzdött súlyával, a saját diétája segítéségével 180 fontról (82 kg) 108 fontra (49 kg) fogyott le. Miután befejezte programjának fejlesztését és visszatért Los Angeles-be, nyitott egy fogyasztóklinikát, melynek páciensei között számos híresség is volt.

A diéta lényege

A Beverly Hills diéta az ételek enzimtevékenységén alapszik az emésztési folyamat alatt, és kontrollálja a súlyt, mivel számon tartja, mikor fogyasztották az ételt és milyen kombinációkban. A terv meghatározott gyümölcsök fogyasztásával kezdődik, kijelölt sorrendben a program első tíz napjában.

A tizenegyedik és tizennyolcadik nap között a diétázó fogyaszthat még kenyeret, két evőkanál vajat és három cső kukoricát is.Teljes fehérjeforrások, mint például hús, vagy homár nem fogyaszthatóak a program tizenkilencedik napjáig.

Mazel könyve, melyet a Macmillan Publishing adott ki, 30 hetet töltött a The New York Times sikerlistáján és több mint egymillió példányban kelt el. A könyvet ajánlotta Linda Gray, Engelbert Humperdinck, Sally Kellerman és Mary Ann Mobley.

Kritikák

A Journal of the American Medical Association 1981-ben egy riportot közölt, mely kritizálta a diétát és megjegyezte azokat a jelentős tévedéseket, melyek fizikai bántalmakat okozhatnak az étrend követőinek.

A riportot Dr. Gabe Mirkin (Marylandi Egyetem) és Dr. Ronald Shore (Johns Hopkins Egyetem) írták és rámutattak, hogy nincs bizonyíték, amely a program tudományos érvényességét támogatná. Az állították, hogy a diéta szembemegy az orvosok táplálkozásról szerzett tudásával, el is nevezték a diéta őrület legújabb és talán legrosszabb szereplőjének.

Az orvosok kritizálták a diéta állítását, miszerint a hízást az emésztetlen, testben maradó étel okozza. A cikk aggályokat fejezett ki a nagy mennyiségű gyümölcsfogyasztás miatt, melyet kevés sóval kombinálnak, megjegyezve, hogy a hasmenésből származó jelentős vízveszteség lázat, izomgyengeséget és gyors pulzust idézhet elő, és hogy a vérnyomás elég alacsonyra eshet ahhoz, hogy halált okozzon.

Loading