Anti-ösztrogén diéta

Egy fej fejeskápoaszta

Az anti-ösztrogén diéta, vagy étrend azt a célt szolgálja, hogy teljesen vagy jelentősen csökkentse az ösztrogén szintet a férfi és női szervezetben. A magas ösztrogén szintet okozhatják vegyszerekből eredő környezeti hatások, illetve ételekben található hormonok, más néven xeno-ösztrogén és phyto-ösztrogén. Bizonyos genetikai adottságok szintén lehetnek a magas ösztrogén szint okai a férfiaknál, ilyen például a Klinefelter-szindróma. Az anti-ösztrogén diéta megkísérli lejjebb vinni az ösztrogén szintet a phyto-ösztrogén tartalmú ételek bevitelének csökkentésével, valamint endokrin szétválasztó hatásával.  Néhány ételben szintén találtak olyan vegyszereket, melyek megváltoztatják az ösztrogén lebomlásának módját, mint például az indole-3-carbinol a keresztes virágú zöldségekben, amelyek segíthetnek a magas ösztrogén szint csökkentésében.

Okok és célok

Az ösztrogén (AmE), vagy oösztrogén (BE) női hormon. Jelenléte a férfi és női testben megnövekedett 1950, de különösen 1980 óta. Ez a növekedés részben a női fogamzásgátló tabletták megnövekedett használata miatt van. Ezeknél a gyógyszeripari termékeknél némi ösztrogéntartalom vizelet és ürülék útján távozik. A tesztoszteron férfi hormon viszonylagos csökkenése a férfiaknál a női jellemvonások növekedését okozza, míg a női menstruációs ciklust megzavarhatja. Mivel az izomfejlődést is befolyásolja, az anti-ösztrogén étrend különösen népszerű a testépítők körében. Valójában ez természetes része az öregedési folyamatnak, amely ellen azonban lehet küzdeni.  Az ösztrogén szintén bizonyítottan számottevően befolyásolja a hangulatot és egy anti-ösztrogén diéta segíthet az érzelmi jólét növekedésében.

Számos aggály merült fel arról, hogy az ösztrogéntartalmú ételek hozzájárulnak a betegségekhez és az elhízáshoz.

Anti-ösztrogén diéta lépései és összetétele

Egy anti-ösztrogén diéta általában három lépésből áll. A belső szervek, például a máj és a vesék főszereplői a méregtelenítési programnak.

  • 1. lépés: Az első fázis a méregtelenítés, lehetővé tenni a máj és vesék számára a megtisztulást, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, hogy a szervek jobban funkcionáljanak.
  • 2. lépés: A második lépés a fő fázis, ennek célja, hogy lekösse az ösztrogénmentes ételeket, mint a organikus zöldségek vagy keresztes virágú zöldségek, melyek nem tartalmaznak növényvédő szereket. Az ilyen ösztrogénmentes ételek fogyasztásával lehet csökkenteni a test ösztrogénszintjét.
  • 3. lépés: A harmadik lépés az egyéb ételek, például húsok, hal vagy tészta ismételt bevezetése kizárólag esti étkezéskor. Az oösztrogén tartalmú ételek, például szója, sör (alkohol), édesgyökér, lóhere és műanyag csomagolású ételek fogyasztása kerülendő.

A diéta csak a természetes ösztrogénmentes ételek felszívódását teszi lehetővé, például citrus gyümölcsök, keresztes virágú zöldségek, mint például a brokkoli, bimbós kel, káposzta, karfiol, avokádó, dió, tojás, organikus tejtermékek, kávé és tea.

Anti-ösztrogén étrend fő hatásai

Az ösztrogénmentes diéta nagymértékű előnyöket hoz egy ember egészségi állapotába. A diéta első lépése a máj méregtelenítése olyan keresztes virágú táplálék fogyasztásával, mint például a brokkoli.  A máj megtisztulásának pozitív hatásai vannak egy ember átfogó egészségére, főként súlycsökkenés az elfogyasztott folyadékmennyiség, zöldségek és gyümölcsök miatt.  Az immunrendszer fellendülése a méregtelenítés egy újabb hatása. Sok káros méreganyag távozik a szervezetből, mivel sokkal hatékonyabb módon segíti a vér szűrését.

A diéta második fázisa ösztrogénmentes hormonokban gazdag ételek fogyasztásából áll (például tesztoszteron a férfiak, progeszteron a nők esetében). Az anti-ösztrogén hormonok fogyasztása a csontképződésre, izomerőre valamint egy személy általános hangulatára gyakorolt hatása miatt fontos. A diéta segíti az embereket a magas stressz miatt rossz hangulatuk javításában, valamint fejleszti a szellemi befogadóképességet azáltal, hogy nagymértékű energiaforrást biztosít. A diéta e fázisa létfontosságú az állandó fáradtságérzet csökkentésében, az átfogó érzelmi jólét fejlesztésében, izomtömeg nyerésében, a libidó növelésében és a zsírégetésben.

A diéta harmadik fázisa magában foglalja az esti hús-, kenyér-, és tésztafogyasztást. Kiegyensúlyozza a proteinszintet és biztosít minden extra ásványi anyagot, amelyek egy egészséges étrendben szükségesek. Biztosítja a szükséges proteineket és a hatóanyagokat, melyek a diéta teljes és sikeres teljesítéséhez szükségesek. Az este folyamán történő legnagyobb étkezés segít fejleszteni az anyagcserét, mivel ez a nap legstresszesebb része.

Egy átfogó nézet szerint az ösztrogénmentes diéta sok vonatkozásban segíti egy ember egészségét.  A diéta lehetséges, hogy növeli a libidót és a spermaszámot, illetve segíti a nőket a menstruációs ciklus előtt valamint a menopauza hatásainak leküzdésében. Továbbá segít a prosztata rendellenességeken, krónikus fáradtságon és megkönnyíti a hasi zsírégetést. Hosszabb távon segíthet megelőzni az elhízást, a cukorbetegséget, az anyagcsere rendellenességet és a mellrákot, illetve prosztatarákot. Ugyanígy segít a növényvédő szerekkel fertőzött ételeket távol tartani a szervezettől és bevezeti az organikus ételeket egy ember életstílusába.

Egyéb

Az ösztrogénmentes diéták alkalmazhatók transzszexuális emberek esetében is. Például egy férfivá operált személy lehetséges, hogy minimalizálni kívánja a bevitt ösztrogénmennyiséget. Az oösztrogénmentes diéta használható hormonterápia kiegészítéseként is.

Egy fej fejeskápoaszta
A fejes káposzta is egy keresztes virágú zöldség

Loading