Almahattyú

Almahattyú elkészítve

Egy alma és egy éles kés segítségével gyorsan hattyú készíthető, mely dísze lehet az asztalnak. Csak egy kis időre és kézügyességre lesz szükség.

Hozzávalók

  • 1 darab nagyobb alma

Elkészítés

Egy nagyobb almát fogok, majd az aljából levágok egy vékonyabb szeletet, hogy megálljon a talpán és ne guruljon el, majd ezzel a vágással párhuzamosan egy újabb vágást ejtek, az így leeső szeletet félreteszem, mert ebből lesz később a feje.

A almát a most levágott talpára állítom, majd a szárától kicsit jobbra egy függőleges vágást ejtek, nagyjából az alma volt közepéig, ami most a talp miatt közelebb van az asztalhoz. A talppal párhuzamosan is bevágom az almát, így amikor a függőleges vágással találkozik, egy szabályos gerezd esik le az almáról.

Almahattyú 1. lépése

Elteszem a nagy darab almát és megfogom a gerezdet. A sima felekkel párhuzamosan egy-egy vágást ejtek, így ismét egy gerezdet kapok, amely kisebb az eredeti gerezdnél. A kis gerezden is egy-egy párhuzamos vágást ejtek, amíg az alma engedi, így a folyamatosan kisebbé váló új gerezdek egymáson elcsúsztatva alkotják a hattyú szárát. Az alábbi képsor 3. képén látható az eredmény, ahol a gerezdeket visszatettem a nagyobb darab almára.

Almahattyú 2. lépés

Fogom a nagy darab almát és a másik felén is kivágom az első gerezdet. A már majdnem csutka almát félreteszem és a gerezdet tovább vágom kisebb és kisebb gerezdekre, épp úgy, mint a másik oldalnál.

Almahattyú 3. lépés

Ha mindent jól csináltam, akkor az alábbi képen látható hattyútestet kapom.

Az almahattyú teste

Fogom a talpnál levágott vastagabb szeletet és egy fejformát vágok belőle.

Az almahattyú feje

Az alma közepén megmaradó keskeny sávba óvatosan egy lyukat faragok, ebbe megy majd bele a hattyú feje.

Az almahattyú fejének helye

A végén csak egyszerűen beleállítom a fejet a hattyú testébe, a szemének egy kis darab héjat teszek.Almahattyú elkészítve

Sok sikert! 🙂

Loading