Almahattyú

Almahattyú elkészítve

Egy alma és egy éles kés segítségével gyorsan hattyú készíthető, mely dísze lehet az asztalnak. Csak egy kis időre és kézügyességre lesz szükség.

Hozzávalók

  • 1 darab nagyobb alma

Elkészítés

Egy nagyobb almát fogok, majd az aljából levágok egy vékonyabb szeletet, hogy megálljon a talpán és ne guruljon el, majd ezzel a vágással párhuzamosan egy újabb vágást ejtek, az így leeső szeletet félreteszem, mert ebből lesz később a feje.

A almát a most levágott talpára állítom, majd a szárától kicsit jobbra egy függőleges vágást ejtek, nagyjából az alma volt közepéig, ami most a talp miatt közelebb van az asztalhoz. A talppal párhuzamosan is bevágom az almát, így amikor a függőleges vágással találkozik, egy szabályos gerezd esik le az almáról.

Almahattyú 1. lépése

Elteszem a nagy darab almát és megfogom a gerezdet. A sima felekkel párhuzamosan egy-egy vágást ejtek, így ismét egy gerezdet kapok, amely kisebb az eredeti gerezdnél. A kis gerezden is egy-egy párhuzamos vágást ejtek, amíg az alma engedi, így a folyamatosan kisebbé váló új gerezdek egymáson elcsúsztatva alkotják a hattyú szárát. Az alábbi képsor 3. képén látható az eredmény, ahol a gerezdeket visszatettem a nagyobb darab almára.

Almahattyú 2. lépés

Fogom a nagy darab almát és a másik felén is kivágom az első gerezdet. A már majdnem csutka almát félreteszem és a gerezdet tovább vágom kisebb és kisebb gerezdekre, épp úgy, mint a másik oldalnál.

Almahattyú 3. lépés

Ha mindent jól csináltam, akkor az alábbi képen látható hattyútestet kapom.

Szeretnél értesülni az új receptekről és mindezt teljesen ingyen? Iratkozz fel egyszerűen!

 

Az almahattyú teste

Fogom a talpnál levágott vastagabb szeletet és egy fejformát vágok belőle.

Az almahattyú feje

Az alma közepén megmaradó keskeny sávba óvatosan egy lyukat faragok, ebbe megy majd bele a hattyú feje.

Az almahattyú fejének helye

A végén csak egyszerűen beleállítom a fejet a hattyú testébe, a szemének egy kis darab héjat teszek.Almahattyú elkészítve

Sok sikert! 🙂