Alapvajkrém (mindenhez felhasználható) és krémek alapvajkrémből!

Fél kg cukrot 2 dl vízzel főni teszünk, és a habot állandóan leszedve, az edény oldalát több ízben összemosva, lágy fondánsűrűségre (IV. sűrűségi fok) főzzük. Ha a kellő sűrűséget elértük, tehát a belemártott főzőkanál nyeléről levett cukorból nagyon lágy golyót tudunk formálni, azonnal elvesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Most fél kg vajat habüstben habverővel nagyon habosra kikavarunk, és a kihűlt cukrot nagyon vékony sugárban folytonos keverés közben belecsurgatjuk a kikavart vajba. Minél tovább keverjük a habverővel, a krémbe annál több levegőt viszünk bele, tehát annál könnyebb lesz. Ebből az alapkrémből megfelelő ízesítő anyagokkal a krémek egész skáláját készíthetjük el.

Krémek alapvajkrémből

Csokoládékrém: 450 g alapvajkrémhez hozzákeverünk 2 evőkanál kakaót és negyed csomag vaníliás cukrot.

Diókrém: 300 g vajkrémhez hozzákeverünk 50 g finomra darált diót és 1 kávéskanálnyi rumot vagy 3 csepp rumesszenciát.

Mokkakrém: 250 g alapvajkrémhez hozzákeverünk törökkávédarálón megdarált, esetleg átszitált feketekávét.

Mogyorókrém: 40 g mogyorót szép világossárgára pirítunk. A héját előbb egy zacskóban, majd rostán ledörzsöljük, azután a mogyorót megdaráljuk. Negyed csomag vaníliás cukorral együtt belekeverjük 350 g alapvajkrémbe.

Narancskrém: 400 g egyszerű vajkrémet elkeverünk 1 narancs és 1 citrom levével. Hozzákeverünk egy kávéskanál narancsszeszt és 25 g megdarált, cukrozott narancshéját.

Eper- vagy málnakrém: 300 g alapvajkrémet elkeverünk 50 g megmosott, szitán áttört eperrel, illetve málnával és 1 kávéskanál citromlével.

Mandulakrém: 300 g vajkrémet elkeverünk 50 g hámozott, darált mandulával, amelyhez 7-8 szem keserű mandulát (szilvamagot) is keverhetünk.

Cseresznyekrém: 300 g alapvajkrémbe belekeverünk 50 g kimagozott, szitán áttört cseresznyét és 1 kávéskanál citromlevet.

Meggykrém: 300 g vajkrémet összekeverünk 50 g kimagozott, szitán áttört friss meggyel. Ez a krém, valamint a többi gyümölcskrém nyers gyümölcs helyett gondosan megtisztított, teljesen szagtalan húsdarálón átdarált dzsemből is készíthető.

Puncskrém: 400 g vajkrémbe belekeverünk 5 csepp rumesszenciát.

Gesztenyekrém: A vajkrémet és a cukrozott gesztenyepürét egyenlő arányban összekeverjük, és ízlés szerinti rummal (esetleg néhány csepp rumesszenciával) és kevés vaníliás cukorral ízesítjük.

Citromkrém: 400 g alapvajkrémet elkeverünk 1 citrom levével és lereszelt héjával. A reszelt citromhéj helyett belekeverhetünk 1 kávéskanálnyi citromszeszt is. Ezeknél a krémeknél nagyon fontos, hogy a krémet az ízesítőanyagokkal habverő segítségével nagyon jól és nagyon habosra elkeverjük.

Fondanos vajkrém: Ha van kész fehér fondánunk, akkor nagyon jó vajkrémet készíthetünk úgy is, hogy a habosra kikavart vajba lassanként ugyanolyan súlyú fondánt keverünk bele. Fontos, hogy a fondán meglehetősen puha legyen. A jó keverés itt még fontosabb, mint az alapvajkrémnél, mert csak a jól kikavart krém lesz sima és könnyű. Ajánlatos a keverést tiszta fakanállal kezdeni és habverővel befejezni. A fondános vajkrémből az összes krémek ugyanúgy elkészíthetők, mint az alapvajkrémből.

Csokoládés datolyakrém: 150 g kimagozott datolyát megdarálunk, összekeverjük 100 g puhított csokoládéval és 60 g vajjal. Ez a krém különösen fánkocskák és csókok összeragasztására, illetve töltésére alkalmas.

Forrás: ketkes.com

Loading