7 tipp a környezetbarátabb főzéshez

A legtöbb család legalább naponta egyszer összegyűlik a konyhában a közös étkezésre. A konyha olyan, mint egy családi szentély a lakásban. De nem sokszor gondolunk arra, hogyan tehetnénk energiatakarékosabbá vagy akár környezetbarátabbá. Pedig erre is megvannak a megfelelő módszerek!

1. Fedd le az edényeket!

Ha fedőt használsz főzés közben, az ételek hamarabb elkészülnek. Ezzel pedig akár 75% energiát is megtakaríthatsz, ami nemcsak a családi kasszának, de a bolygónknak is nagyon jól jön.

2. Vásárolj helyi termékeket!

Ha helyben termő zöldségeket és gyümölcsöket vásárolsz, csökkented az üzemanyag felhasználást, hiszen az általad megvásárolt termények miatt nem kellett kamionoknak közlekedni országokon át. Másrészt támogatod a helyi termelőket és családod asztalára is friss finomságokat tehetsz.

3. Vegyél bio terményeket!

Ha olyan zöldségeket és gyümölcsöket választasz, melyeknek termesztéséhez nem használtak növényvédő szereket, hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kevesebb toxikus anyag kerüljön a környezetbe.

4. Mondj nemet a nejlon zacskókra!

Szerezz be magadnak egy – de inkább több – textil bevásárlótáskát! Ezeket a nagybevásárlásokra is magaddal viheted, kimoshatod és hosszú éveken át újra használhatod. Ha a pénztárnál megkérdezik: Zacskót adhatok? A válaszod nem legyen!

5. Csökkentsd a hulladék mennyiségét!

Amikor csak teheted, vásárolj újrahasznosítható csomagolással készült termékeket, otthon a papírtörlő helyett pedig használj textil konyharuhát! Apró lépések, de ezekkel is csökkentheted a háztartásodban keletkező szemét mennyiségét.

6. Párolj!

Ahelyett, hogy fazéknyi vizeket pazarolnál el a főzésre, alkalmazd a párolás technikáját! A zöldségek finomabbak és táplálóbbak lesznek – nem veszítik el a vízben értékes tápanyagaikat -, ha kevés vízzel megpárolod őket.

7. Takarékoskodj a vízzel!

Kényelmes dolog, mégse mosogass folyóvíznél és a piszkos edényeket se áztasd több liter vízben! Az odaégett maradékot a só is nagyszerűen leviszi, a citromlé, az ecet pedig nagyszerű zsíroldók, melyekkel meggyorsíthatod a mosogatást és elhagyhatod a szintetikus mosogatószerek használatát is.

Még több konyhai tippel, trükkel vár a Kuffer.hu.

Loading