5:2 diéta

5:2 diéta, vagy gyors diéta

Az 5:2 diéta, vagy gyors diéta lényege abban áll, hogy a diétázónak szigorúan vissza kell fognia a kalóriabevitelét 2 nem egymást követő napon, míg a hét többi 5 napján rendesen táplálkozhat. Az 5:2 diéta az Egyesült Királyságból indult, de hamar népszerűvé vált Európa többi részén és az Egyesült Államokban is.

A diéta súlycsökkenést és jótékony egészségügyi előnyöket ígér, eddig azonban nem bizonyosodott be az, hogy egyáltalán biztonságos, illetve hatékony-e.

Diéta lényege

A diéta alacsony kalóriatartalmú fogyasztást ír elő két nem egymás követő napra, ezeket a napokat néha böjtnek, vagy böjti napoknak is nevezik, míg lehetővé teszi, hogy a hét többi napján a fogyókúrázó a megszokottaknak megfelelően egyen. A böjti napokra a férfiaknak 600 kalóriát, a nőknek 500 kalóriát engedélyez.

Egy tipikus böjti nap egy 300 kalóriás reggelivel indul, mint például egy két tojásból álló rántotta sonkával, vízzel, zöld teával, vagy feketekávéval. Ebédre, vagy vacsorára grillezett hal, vagy hús fogyasztható zöldségekkel, 300 kalória mennyiségben.

A diéta hívei úgy vélik, hogy a heti két böjtnap sokkal inkább elviselhető a fogyókúrázóknak, mintha minden nap fogyókúrázniuk kellene.

Az 5:2 diéta azután vált népszerűvé, hogy a BBC 2012. augusztus 6-án egy erről szóló műsort mutatott be, ezt követően számos, a témával foglalkozó könyv lett rövid idő alatt bestseller. A diétával kiemelten foglalkozott a média, számos híresség is propagálta.

5:2 diéta, vagy gyors diéta

Loading