Vegán étrend

Vegán saláta tányéron

A veganizmus egy életfelfogás, mely szerint kerülni kell az állati eredetű termékek használatát. A vegán étrend, vagy vegán diéta a veganizmus alkalmazása az étkezések terén, követői nem esznek állati származású ételeket, sem húst, halat, de még tejterméket, vagy tojást sem. Egyes vegán étrendet tartók még a mézet és más hasonló állati eredetű élelmiszereket is elutasítanak.

Vegán konyha

Minden étel, amely nem tartalmaz a fent nevezett állati eredetű összetevőket, tárgya a vegán konyhának. Közkedvelt vegán étel például a hummusz, a falafel, a rizses bab, a kínai sült tészta, stb. A hús helyett tofut, tempeh-t és szeitánt, míg tej helyett növényi eredetű tejszíneket és tejeket használnak, melyek legtöbbször mandulatejet, szójatejet, vagy különféle gabonából származó tejeket jelentenek. A tojás mellőzhető őrölt lenmag, almaszósz, burgonyapüré, vagy lágy tofu használatával.

A vegánok általában törekednek arra, hogy biotermékeket vásároljanak, teljes kiőrlésű gabonaféléket használjanak fel és helyi termelőktől, idényzöldségeket és gyümölcsöket vegyenek, elkerülve ezzel a termékek hosszú és költséges utaztatását.

Szakértői vélemények szerint a vegán étrend több rostot, magnéziumot, folsavat, C- és E-vitamint, illetve vasat tartalmaz, míg alacsonyabb mértékben tartalmaz telített zsírt, koleszterint, D- és B12 vitamint, kalciumot és cinket.

Környezetvédelem

Egyes vegánok azért választják a vegán életformát, mert a zöldségek és gyümölcsök megtermelése sokkal kevesebb energiát és más erőforrást igényel, mint a hús előállítása. A környezetvédő vegánok szerint az állattartásnak és a húsételek fogyasztásának szerepet van a klímaváltozásban, a talajerózióhoz, a vizek szennyezéséhez és a fajok száma csökkenéséhez is.

Kapcsolódó receptjeink

Az oldalunkon számos étel receptje megtalálható, ahol nem került felhasználásra állati eredetű termék, ezeket a kategóriákat ajánljuk a folyamatosan érkező új receptek miatt:

Loading