Tuti siker – Cukrász piskóta

Eredeti szakmámat tekintve szakács és cukrász vagyok. Ebből kifolyólag sokszor kértek már rá ismerőseim, hogy áruljam már el, hogyan lehet tutira sikerrel járni, ha piskóta készítésről van szó.

Íme az alaprecept, amit én anno tanultam. Egyszerű összehozni és a siker nem marad el.

Én így készítem:

Hozzávalók:

7 tojás,

14 dkg cukor,

14 dkg liszt.

fél mokkáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom, hogy elő tudjon melegedni. A tojásokat ketté választom. A kimért cukor kb. 1/3 részét és a szódabikarbónát nagyon habosra keverem a tojások sárgájával, majd a maradék cukrot apránként adagolva kemény habbá verem a tojásfehérjét. Ha ezzel megvagyok kicsi fehérjét teszek a habos sárga részbe és elkeverem benne. Az így kapott masszát egy nagyfejű fakanállal óvatos mozdulatokkal belekeverem a fehérje habba, majd szintén óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába teszem, a szélei felé a tésztát kihúzom, mert a közepe jobban meg fog emelkedni. Ha ez kimarad a tészta púpos lesz. A 160 fokra felmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm, ha megsült megfordítva, a formában hagyva kihűtöm. Hosszabb fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha ragad a tészta a fogpiszkálóra akkor még sülnie kell, ha nem, akkor kész van.

Fontos! Sütés közben a sütő ajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert a piskótát nem érheti hideg levegő. Ha hideg éri, akkor összeesik és lapos lesz. Mondjuk ha választani kell inkább az essen össze, mint az aki készíti. 🙂

Ugyanez a recept működik kakaós piskótához is, csak akkor a bele tett átszitált kakaó mennyiségét vegyük el a liszt mennyiségéből, és keverjük össze őket. Az így kapott keveréket tegyük majd a tojásos keverékhez.

A fent leírt mennyiség egy 24 cm-es tortakarikához elegendő.

Sok sikert!

Forrás

Loading