Meggybefőtt

3 üveg meggybefőtt

Hozzávalók

  • kb. 6 kg meggy (10 üveghez)
  • 3-3 evőkanál cukor üvegenként
  • 1-1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés

Első lépésként ki kell tisztítani a befőttesüvegeket, ehhez előző este beáztatjuk az üvegeket forró mosószeres vízbe, majd reggel kiszedjük őket, ismét elmossuk friss, forró, mosószeres vízben. A végén hideg vízzel leöblítjük őket és a konyharuhán megszárítjuk. Ugyanígy elmossuk az üvegek tetejét is.

A meggyet átválogatjuk és megmossuk. Minden üveg aljába 2 evőkanál cukor és 1 késhegynyi nátrium-benzoát kerül, majd erre rétegezzük a meggyet, közben néha megrázva az üveget. A meggyek tetejére egy újabb evőkanálnyi cukor kerül, majd felöntjük vízzel és 2 celofánt az üveg szájára helyezve tekerjük rá a tetőt. Érdemes egy kicsit megrázni a végén is az üveget, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

A dunsztoláshoz egy nagy fazekat kibélelünk újságpapírral, erre jönnek egymás mellé rakva az üvegek. Az üvegek nyakáig felöntjük a fazekat vízzel, majd 2-3 réteg újságpapír következik az üvegek tetejére is.

Alágyújtunk a fazéknak, először csak kis lángon, majd amikor még forr, onnantól kezdve 20-25 percig dunsztolunk. 20 perc után megnézünk egy üveget, ha a meggyszemek megrepedtek benne, akkor kész a dunsztolás és hagyjuk kihűlni a befőtteket a gázon.

Másnap, kihűlés után kiszedjük az üvegeket, megtöröljük őket és felhasználásig a spájzban tároljuk.

3 üveg meggybefőtt

Loading