Konyhai tippek V.

Petrezselyem

Hogyan tehető frissé a másnapos rántott hús? Hogyan lesz istenien ropogós a libasült? Hogyan csináljunk szalonnakockákat egyszerűen? Konyhai tippeket és trükköket bemutató sorozatunk 5. részéhez érkezett.

Petrezselyem tartósítása

Ha egyszerre érik be sok petrezselymünk, akkor vágjuk le a zöldet, a gyökereket mossuk meg, majd szorosan egymás mellé helyezve őket, tegyük egy nylon zacskóban a fagyasztóba. Felhasználáskor csak fagyott állapotban fel kell szeletelni, majd mehet is az ételbe, az aromájából semmi sem ment kárba!

Egyforma muffinok

Muffin sütésekor szép, egyforma muffinokat kapunk, ha a muffin nyers tésztáját egy fagylaltos kanállal adagoljuk a papírkosárkákba. Csak arra kell figyelnünk, hogy egy-egy adag között rövid időre meleg vízbe mártsuk a kanalat, végeredményként egyforma méretű muffinokat fogunk kapni.

Másnapos rántott hús

Ha másnap szeretnénk megenni a tegnapi maradék rántott húst, akkor a mikróban melegítve egy száraz és keményebb húst kapunk vissza. A mikróba tétel előtt érdemes megszórni egy kis vízzel, majd így mikrózva a rántott hús visszakapja frissességét.

Megmaradt tojásfehérje

Sok süteménynél csak a tojás sárgájára van szükség. A fehérjét felhasználhatjuk, ha hozzákeverjük a rántottába felvert tojáshoz, vagy habcsókot, esetleg kókusztallért készítünk belőle.

Házi rágcsálóírtás

Ha elszaporodnak a rágcsálók a ház környékén, vagy a melléképületben, akkor ki kell figyelni, hogy hol a fészkük és merre vonulnak, s ezeket a helyeket vastagon be kell hinteni friss őrölt feketeborssal. A rágcsálók rövid időn belül el fogják hagyni ezeket a helyeket.

Túl zsíros étel zsírtalanítása

Ha túl zsíros, vagy olajos lett az ételünk és a zsiradék úszik a tetején, akkor több módszer is van a felesleges zsiradék eltávolítására. Ha többször óvatosan végig húzunk egy szalvétát, vagy konyhai papírtörlőt az étel felszínén, akkor az felszívja a felesleges zsiradékot. Ugyanígy ha tiszta konyharuhába jégkockát teszünk, és ezt húzzuk végig az étel felszínén, a konyharuha is felfogja a zsiradékot. Ha a levesünk túl zsíros, akkor tegyük hűtőbe, pár óra múlva a leves tetején megdermed a zsír, melyet egy kanállal már egyszerűen el tudunk távolítani.

Könnyebb bundázás

Ha a rántott hús, vagy más rántott étel készítésekor a felvert tojásba pár csepp olajat is keverünk, akkor a zsemlemorzsa sokkal jobban rátapad majd a tojásrétegre.

Ropogós libasült

Ha a libahúsunk már majdnem készre sült, locsoljuk meg sós vízzel, vagy hideg sörrel és a sült nagyon ropogósra sül!

Szalonnakockák könnyen

Ha szalonnakockákat készítünk, akkor a kis kockák folyamatosan rá akarnak tapadni a késre. Érdemes a már felszeletelt szalonnát rövidebb időre a fagyasztóba tenni, s az így megmerevedett szeleteket egy nagy késsel összekockázni.

Kristályos méz újrafolyósítása

Ha a méz belekristályosodott az üvegbe, akkor újra folyóssá tehető egy kis hő segítségével. Ezt azonban sohasem szabad a tűzhely, vagy a mikró segítéségével megtenni, mert a méz károsodhat és rossz ízt kaphat. A méz újra folyóssá tehető, csak állítsuk az üvegét meleg vízzel teli edénybe, vagy mosogatóba!

Loading