Konyhai tippek III.

Méz

Mit tegyünk, hogy ne ragadjon le a piskótánk? Mit csináljunk a megmaradt pörkölttel? Mit tegyünk, ha megégettük a kezünket? Újabb 10 konyhai tippet és trükköt szedtünk össze ebben a bejegyzésben.

Mandula helyettesítése

Ha egy recept mandulát ír elő és mi csak a sütés előtt vesszük észre, hogy épp nincs otthon, akkor helyettesíthetjük pirított tökmaggal, vagy sütőben egy kicsit megpörkölt zabpehellyel. A sütit kóstolók észre sem fogják venni a különbséget.

Piskóta trükkök

A piskóta könnyebben kijön a sütőformából, ha néhány percre vizes konyharuhára állítjuk a formát. Ha egyenletesen és vékonyan kenjük ki vajjal, vagy margarinnal a formát, akkor a piskóta nem fog leragadni. A kikent formának csak az alját szabad kilisztezni, mert ha az oldalát is kilisztezzük, a piskóta fel fog púposodni.

Megmaradt pörkölt

A megmaradt pörköltet ízlés szerint újra kell fűszerezni, majd hidegen ledarálni. Így nagyon finom és a saját szájízünk szerinti melegszendvics krémet kapunk, amit fel tudunk használni a pirítós megkenéséhez, vagy melegszendvics készítéséhez.

Sütemény és gyümölcs

Mielőtt rátennénk a süteményre a gyümölcsöt, verjük fel egy tojás fehérjéjét, majd ezzel kenjük meg a sütemény tetejét. Az ezután rátett gyümölcsből kisült gyümölcslé nem fogja eláztatni így a süteményt.

Ha a sütemény tésztájához kell adnunk a gyümölcsöket, akkor a meggyet, cseresznyét, vagy más gyümölcsöt forgassunk meg lisztben, így nem fognak teljesen eltűnve a tésztában, a tepsi aljáig süllyedni.

Bab

A szárazbabhoz érdemes egy fél zöldpaprikát is hozzáadni a főzés közben, mert ez jobban kihozza a bab ízét a bablevesben, vagy babfőzelékben. Ha a bab nehezen akar megfőni, akkor egy kávéskanál szódabikarbónát kell adni a főzővízéhez.

Kovászos uborka készítése

Ha kovászos uborkát készítünk, akkor a kaprot és a kenyeret érdemes egy sűrű szövésű halóban az uborka mellé helyezni, így azok egyben eltávolíthatóak majd és nem lesz zavaros az uborka leve.

Megégett kéz

Ha megég a kezünk egy forró edénytől, vagy a lángtól, akkor azonnal tartsuk folyó hideg víz alá, majd kenjünk a megégett felületre tejfölt, vagy mártsuk sóba. Ezzel a módszerrel kevésbé fog fájni az égett terület.

A hagyma, mint vírusirtó

Ha influenzás beteg van a háznál, akkor egy frissen pucolt hagymát vágjunk félbe, majd rakjuk a fél hagymát egy éjjeliszekrényre a beteg ágy mellé. A hagyma a levegőben lévő vírusokat és baktériumokat felfogja, így tisztítja a levegőt. A fél hagymát semmiképp sem szabad felhasználni a vírusok miatt, hanem ki kell dobni!

Méz kanalazása

Ha mézet kellene adagolni, de nincs otthon az ehhez szükséges speciális mézkiszedő, akkor olajozzunk be egy kanalat, majd ezzel szedjük ki a mézet. A méz könnyen le fog folyni a kanálról és nem kell hosszú percekig szenvedni vele.

Leves elhelyezése a fagyasztóban

Ha már nincs otthon elég edényünk a túl sok leves lefagyasztásához, vagy az edények túl sok helyet foglalnának a fagyasztóban, akkor vágjuk le egy literes tejes-, vagy gyümölcsleves doboz tetejét és fóliával béleljük ki. Ezt tegyük a fagyasztóba, majd amikor már megfagyott, a dobozt levágva szabályos levestéglákat kapunk, amik már kevés helyen elférnek.

Loading