Konyhai tippek II.

Egy fürt szőlő

Hogyan lehet egyenletesen megsütni a süteményt egy rossz sütőben is? Miért ne dobjuk ki a narancs, vagy a citrom héját? Hogyan hűtsük be a bort, ha hirtelen vendég toppan be? Mit tegyünk, ha a végén elsóztuk a levest? Újabb 10 konyhai tippet és trükköt gyűjtöttünk össze, mely megkönnyíti a mindennapi életünket.

Tészta egyenletes sütése

Ha olyan sütőnk van, ami a tepsi alján odaégeti a süteményt, a teteje meg nyers marad, akkor vegyünk elő egy másik tepsit és kb. 2 centiméter vastagságban öntsük fel durva sóval! A sót tartalmazó tepsit a süteményes tepsi alá kell betenni, így a sütemény egyből egyenletesen fog megsülni.

Narancshéj és citromhéj tárolása

A háztartásokban elég sok narancs fogy el, s ahol teát is rendszeresen fogyasztanak, ott egész citrom is. A legtöbb esetben kidobásra kerül a citrom és a narancs héja, amikor pedig süteményt kell sütni, pont ezekre a részekre lenne szükség. Érdemes tehát a gyümölcsök elfogyasztása előtt lereszelni a narancs, vagy a citrom héját úgy, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön bele. A lereszelt héjat el kell keverni kristálycukorral, majd jól lezárt befőttesüvegben tárolható. Sütéskor a cukros gyümölcshéj közvetlenül felhasználható.

Bor lehűtése

Ha vendég érkezik, de a bor túl meleg, akkor hiába van jégkockánk, nem használható, mert felvizezné a bort. Ha van otthon a hűtőben szőlő, akkor a szőlőszemek közvetlenül a borospohárba tehetőek, a szőlőszemek jégkockaként fognak viselkedni. Egy másik módszer, hogy a bort tiszta zacskóba töltjük, a zacskó száját bekötjük, majd így tesszük a fagyasztóba. A bor nagyon rövid idő alatt lehűl így, mivel nem lesz a bor és a hűtő között a vastag borosüveg. A bort ezután már csak át kell tölteni a zacskóból egy kancsóba.

Finomabb hamburgerhús

Ha boltban kapható fagyasztott hamburger húspogácsát sütünk, akkor a hús átsütése után még ne szolgáljuk fel közvetlenül, hanem letakarva néhány percig pihentessük! A pihentetés közben félidőben forgassuk meg a pogácsákat! Ezalatt a néhány perc alatt azok a húsnedvek, a szaft, amit a sütés közben a nyomásváltozás kipréselt a pogácsából, szépen visszaszivárog a húsba, ha megforgatjuk, akkor pedig az egész hamburgerhús egyformán szaftos lesz.

Mikor meleg az olaj?

Ha sütés közben meg akarjuk tudni, hogy megfelelően felmelegedett -e az olaj, vagy a zsír, akkor tépjünk egy darab kenyeret és dobjuk az olajba! Ha a kenyér barnul, akkor megfelelő a hőmérséklet, ha feketedik, akkor már túl forró az olaj.

Tiszta konyha

A konyha a fertőzések melegágya is lehet, ha nem takarítjuk megfelelően. A vegyszerek azonban megmaradhatnak a felületeken, később ezt bedolgozzuk az ételeinkbe. Takarításhoz egy 1 literes szórófejes üvegben el kell keverni 1 frissen facsart citrom levét, vizet és 1 kiskanál klórmentes fehérítőt, majd ezt permetezzük a konyhai pultunkra! A fillérekért kapható mosogatószivacsok is a baktériumok és a fertőzések melegágyai, mivel a beleragadt ételt nehéz maradéktalanul eltávolítani. Érdemes szivacs helyett hosszabb nyelű kefét vásárolni, az is ugyanolyan hatékony, mégis nagyon jól tisztítható!

Apróbb gyümölcsök felvágása

Sokszor kell apróbb gyümölcsöket felvágni, amelyeket alig lehet megfogni, ha meg sikerült, akkor kicsúsznak az ujjaink közül. Az ilyen gyümölcsök közül állítsunk jó párat egymás mellé, majd egy nagyobb fedővel szorítsuk le őket felülről. Ekkor már csak egy éles nagykés kell, hogy egy hosszabb vágással az összes gyümölcsöt átvágjuk egyszerre!

Banán gyors érlelése házilag

Ha nyers banánt sikerült a zöldségesnél venni és szinte még zöld a héja, akkor nem lesz megfelelően édes ahhoz, hogy finom ízt adjon. Az ilyen banánt be kell tenni a sütőbe és héjastól addig sütni, míg a héja fekete nem lesz. A héj lebontása után a belseje mennyeien édes lesz!

A sütemény nem szárad meg

Ha piskótákat, tortákat, vagy más hasonló süteményeket vágunk fel és még marad valamennyi a sütiből, akkor a hűtőbe téve a sütemények széle szárazabbá, keményebbé válik. Ha azonban kenyérdarabokat teszünk a sütemény vágott széleihez, akkor a sütemény vágott széle is puha marad!

Elsózott leves

Ha túl sós lett a leves, akkor meg kell pucolni egy-két nagyobb burgonyát és egészben beledobni a leveshez. Amint a burgonyák megfőnek, egy jó nagy adag sót magukba szívnak. Az elsózott leves így helyreállítható.

Loading