Konyhai tippek I.

Egy kosár fejessaláta

10 konyhai tipp, mellyel megkönnyíthető az életünk. Hús puhítása, befőttesüveg rászorult tetejének eltávolítása, a kenyér lefagyasztása, a fonnyadt saláta feltámasztása, eldugult lefolyó kitisztítása és még más tippek.

Házi paradicsompüré gyorsan

Sokan úgy csinálják a paradicsompürét, hogy a paradicsomokat forró vízbe áztatva lehúzzák a paradicsom héját, majd kimagozzák és csak a húsát használják fel. Ezzel azonban elveszik a héjban és a magokban lévő rost és vitamin.

Házi paradicsompüré készítéséhez kevés vízhez fokhagymát adunk, majd ebben főzzük meg pár perc alatt a paradicsomot. Amint megfőtt, botmixerrel pürésítsük, a kész paradicsompüré sima lesz, nem látszik benne a héja és azonnal felhasználható.

Hús puhítása kólával

A kóla nem csak üdítőital, hanem remek húspuhító is. Ha kólában pácoljuk a húst, a kóla felpuhítja a hús rostjait, kicsapja a húsban maradt vért és többet között elveszi a marhahús karakteres ízét is.

Só cukor helyett

Édes ételek, sütemények készítésekor mindig kell egy csipet só is az ételbe. A só kiemeli az édes ízt, így sokkal kevesebb cukor felhasználásával tudom elérni ugyanazt az édességérzetet, mint só nélkül.

Almaszósz

Az almaszósz kiváló diétás összetevő. Ha tortát, vagy muffint készítek, a megadott zsiradék mennyiségének akár két harmadát is helyettesíthetem almaszósszal, így az elkészült sütemény sokkal kevesebb kalóriát fog tartalmazni, a végeredmény pedig nagyon finom lesz.

Kenyér lefagyasztása

Sokan fagyasztanak le kenyeret, ha papírtörlőt teszünk a kenyér és a zacskó közé és így tesszük a fagyasztóba a kenyeret, akkor amikor kiolvasztáskor a jégkristályok felolvadnak, azokat nem a kenyér fogja felszívni, hanem a papírtörlő. Így a kenyér sokkal ropogósabb és frissebb lesz.

Elfonnyadt saláta

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt fejes saláta idő hiányában végül mégsem készül el, mert előbb elfonnyad. Az elfonnyadt saláta újra életre kelthető, ha néhány evőkanál citromlevet öntünk egy edény vízbe, majd ebbe áztatjuk a salátaleveleket. Kb. 20 perc, és a salátalevelek ismét ropogósak és frissek lesznek!

Citrom elpazarlása

Sok recept csak néhány csepp citromlét igényel, így a félbe vágott és alig felhasznált citrom feleket pár csepp citromléért fogjuk kidobni. Egyszerűbb, ha az egész citrom oldalát bökjük meg egy fogpiszkálóval, majd a pár csepp citromlét ezen keresztül csöpögtetjük bele a keverőtálba, az egész citrom pedig mehet vissza a hűtőbe.

Odaégett edény megtisztítása

Néha egyes ételek nagyon oda tudnak égni, főleg, ha feledékenységből a tűzön hagyjuk őket. Az erősen odaégett edényeket csak vastagon be kell szórni sóval, meghinteni kevés vízzel, így a képződött sűrű sóoldalt felmarja a szennyeződést. Amint a leégett anyag fellazult a sótól, már könnyen el lehet mosogatni az edényt.

Gyors lefolyótisztítás

Ha nincs otthon lefolyótisztító, vagy nem akarunk ezer forintot kidobni egy flakon lefolyótisztítóért, akkor kisebb dugulásokat házi módszerrel is orvosolni tudunk. Öntsünk a lefolyóba egy pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Ezek egymással reakcióba lépve kitömíthetik az eldugult lefolyót. 10-20 perc után csak nagy adag forró vizet kell leengedni a lefolyón, hogy elmossa a maradék szennyeződést.

Befőttesüveg kinyítása

Ha nagyon rá van szorulva a befőttesüvegre a teteje, akkor a konyharuhát szokták javasolni, hogy azzal rászorítva a fedőre, erősebben lehet megtekerni. Egyszerűbb módszer, ha fogunk egy villát, vagy kanalat, és a tompa végével alulról a fedő alá nyúlva, kicsit kifelé mozdítjuk azt. A fedő ekkor kap egy kis levegőt, egy apró szusszanás hallatszik és már egy gyerek is le tudja csavarni a korábban rászorult tetőt.

Loading