Fűszermentes diéta

Diétás zöldségek

A fűszermentes diéta olyan ételeket tartalmaz, melyek általában lágyak, kevés bennük a diétás rost, főttek, nem nyersek és nem fűszeresek.

A sült és zsíros ételek, kemény sajtok, egész gabonaszemek (a rostban gazdagok) és a gyógyszerek, mint az aszpirin, vagy ibuprofen, szintén kerülendők ebben a diétában. Azért nevezik enyhe diétának, mert enyhítő az emésztőrendszer számára (minimalizálja a szövetek irritációját). Abban az értelemben is nevezhető enyhének, hogy ízetlen, de ennek nem kell mindig így lennie; a nem irritáló ételek lehetnek étvágygerjesztők, az elkészítés és az egyéni ízlés függvényében.

Diéta alkalmazása

A fűszermentes diéták gyakran ajánlottak gyomor- vagy bélműtétek után, vagy olyan embereknek, akiknek fekélyük, gyomorégésük, hányingerük van, hánynak, vagy sok bélgázt termelnek. A fűszermentes diéta lehetővé teszi az emésztőrendszer számára a gyógyulást, mielőtt nehezebben emészthető ételeket ennénk.

Sokféle tej és egyéb tejtermék engedélyezett, akár ajánlott is egy fűszermentes diétában, de van néhány kivétel. A csokoládé ízű tejtermékek tiltottak, éppúgy, mint bármilyen erősen fűszerezett sajt, vagy magas zsírtartalmú tejtermékek, mint a tejszín, illetve egyéb tej- és krém keverékek. A lágy tejtermékek enyhíthetik az irritált szervezetet, de a túl sok zsír, kakaó és fűszerek ellentétes hatást érhetnek el.

A legtöbb konzerv gyümölcs, vagy zöldség megfelelő a diéta számára, a paradicsom kivételével. A paradicsom alapú szószok tésztán való felhasználása kerülendő. A banán jó, azonban a magasabb rosttartalmú és savas gyümölcsök kerülendők.

A sült- és édes burgonya nagyon könnyen emészthető, de fontos, hogy kerüljük a magas zsírtartalmú feltéteket, mint a vaj. Az ecet alapú ételek, mint a különböző pácok kerülendők, csakúgy, mint a savanyú erjesztett ételek, például a savanyú káposzta.

Néhányuk számára a legnehezebb lépés egy fűszermentes diétában talán a húsok és fehérjék belefoglalása. Egy szigorú fűszermentes diétában a lágyabb fehérjeforrások, mint a lágy mogyoróvaj, tojás és tofu ajánlottak, ellenben bármilyen rostos vagy fűszeres hús tiltott. Bizonyos húsok, például a szárnyas, vagy a hal engedélyezettek, mindaddig, míg nincsenek túlsütve, rántva vagy szendvicshús módjára feldolgozva. A párolt szárnyas mellehúsa valamilyen só pótlóval felszolgálva tipikus proteinforrása lehet egy fűszermentes diétának.

A fűszermentes diétát elsősorban azért tervezték, hogy segítse a pácienseket felgyógyulni gyomor- és bélproblémáikból, vagy más orvosi problémájukból, melyekben a fejlett emésztés alapvető lenne. Nem különösebben hatásos, mint hosszútávú súlycsökkentő diéta, bár az adagok szigorúan ellenőrzöttek. Sokan találják a fűszermentes diétát nagyon nehezen követhetőnek, bár néhányan úgy vélik, hogy az elfogadható fűszer alternatívák használata könnyebbé teszi. Amint egészségügyi gondjaik megoldódnak, a legtöbb páciens lassan visszatér egy megszokottabb étrendre.

Loading