BRAT diéta

Érett banánok

A BRAT Diéta a gyomor- és bélpanaszokkal rendelkező emberek könnyű diétája, rostban szegény ételekből áll.

A diétát alkalmazók véleménye szerint a rostban gazdag ételek gázokat fejlesztenek, melyek rontják a gyomor és a bélrendszer állapotát.

Az egészségügyi szakemberek azt is javasolják, hogy a BRAT diétától függetlenül minden diétázó fogyasszon sok folyadékot, hogy megelőzze a kiszáradást, illetve pótolja az elektrolit háztartás kiegyensúlyozottságát biztosító folyadékot.

Elnevezés és változatok

A BRAT elnevezés mozaikszó, az angol Banana (banán), Rice (rizs), Apple sauce (almaszósz) és Toast (pirítós) szavak kezdőbetűiből áll össze, ezek a diéta főbb összetevői. Az egyes kiegészítő élelmiszerektől függően a diéta elnevezése változhat:

  • BRATT: BRAT + Tee (tea)
  • BRATT: BRAT + Tapioca (tápióka)
  • BRATTY: BRAT + Tee + Yogurt (tea és joghurt)
  • BRATCH: BRAT + CHicken (csirke)

Vélemények a diétáról

A The American Academy Of Pediatrics (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) azt állítja, hogy minden gyereknek normális, a korának megfelelő étrendet kellene követni. Ételek a BRAT diétából hozzáadhatók, de ezek nem helyettesíthetik a szokásos, elfogadott ételeket. A cukrozott és szénsavas italok kerülendők.

A BRAT diéta többé nem rutinszerűen ajánlott a Seattle Cancer Care Alliance (SCCA Seattle-i Rákkezelő Szövetség) táplálkozási szakemberei által olyan pácienseknek, akiknek őssejt átültetésük volt és hasmenésük van a GVHD miatt, mivel a hosszútávú alkalmazása táplálkozási hiányosságokhoz vezethet.

A BRAT diéta szegény a zsírokat, fehérjéket, rostokat, egyes vitaminokat és a kalciumot tekintve. Más élelmiszerek, mint például a rizslé, a kókuszlé és az oldódó rostos ételek kiegészítői sokkal hatékonyabbak a folyamatban lévő hasmenés kezelésében, főleg más ételekkel és italokkal együtt alkalmazva.

Hasmenés alatt egy jól kiegyensúlyozott diéta nem mindig a legjobb megoldás. A vírusos bélgyulladások során a bélnyálkahártya sejtek károsodnak és nem képesek megfelelően felszívni a tápanyagokat. Regenerálódásukhoz kb. 48 óra szükséges.

Sok szakember egyetért abban, hogy hasmenés alatt az ételbevitel korlátozása, különösen a zsíré és a fehérjéé, segítik lerövidíteni a hasmenés időtartamát (a hányingert és hányást szintén), és általánosan ajánlják olyan folyadékok bevitelét, melyek pótolják a hányás és hasmenés során elvesztett sómennyiséget. A sportitalok és a húslevesek ideálisak erre a célra.

Néhány agyi szövet csak glükózt képes hajtóanyagként felhasználni (bár más szövetek ketontesteket használnak), ezért a cukros sportitalok és a kemény cukorkák segíthetnek elkerülni a mentális zavarodottságot, amely a gyomor- és bélbetegségek velejárója lehet. Amikor a hányinger megszűnik és az éhség visszatér, a BRAT diéta biztosíthat olyan szénhidrátokat, amelyeket a meggyengült belek könnyebben bontanak le, mint a zsírokat és fehérjéket.

A BRAT diéta lehet tesztdiéta is, mert ha a tünetek visszatérnek vagy súlyosbodnak, az annak a jele, hogy a diétát túl korán abbahagyták. Tanulmányok kimutatták, hogy a BRAT diétában alkalmazott ételek csökkenthetik a hasmenés súlyosságát.

A BRAT diétát soha nem szánták kizárólagos diétának, hiszen a sópótlás szükségességét mindig szem előtt kell tartani. Arra tervezték, hogy a gyomor- és bélpanaszokkal rendelkező emberek számára néhány ötletet adjon, mely segítségével módosíthatják étrendjüket és csökkenthetik, vagy megszüntethetik panaszaikat.

2007-ben Debora Duro és Christopher Duggan bejelentette, hogy a banán és a rizs bizonyítottan pozitív hatással vannak a belekre, de a diéta alkalmazását illetően óvatosságra intettek. Az in vitro kutatás kimutatta, hogy a rizsnek vannak olyan hatásai, mely csökkenti a váladékképzést. Kolerás betegeken végzett tanulmányok kimutatták, hogy a szájon át történő rizs alapú folyadékpótló megoldások segítenek a széklettérfogat csökkentésében és hamarabb megszüntetik a hasmenést.

Duro és Dugan egy meta-analízisre hivatkozott, amely 13 tanulmányt tekintett át. A banánnak magas az amiláz ellenálló keményítőtartalma, melyről kimutatták, hogy védi az állatok gyomornyálkahártyáját és csökkenti az emberek nem fekélyes gyomorproblémáit, illetve a gyomorfekélyt. Az amiláz ellenálló keményítő rövid láncú zsírsavakká bomlik le a vastagbélben. Ez egy folyamat, ami csökkenti a víz és elektrolit veszteséget és előnyösen hat a gyomorproblémák tüneteire. Duro és Duggan egy tanulmányt idéz, amelyben a pektin, vagy banán hozzáadása a diétához számottevően csökkentette a székletmennyiséget és sokkal hamarabb véget vetett a hasmenésnek, mint a rizsdiéta önmagában.

Rizs, banán vagy pektin hozzáadása a diétához hasmenés idején előnyös lehet, de Duro és Duggan rámutatott, hogy a BRAT diéta a táplálkozást illetően nem teljes és szegény lehet energiában, zsírban, fehérjében, rostban, A és B12 vitaminokban, illetve kalciumban. Duro és Duggan egy véletlenszerű klinikai tesztre alapozva azt is állítja, hogy az ételbevitel korlátozása nem előnyös hasmenéskor és valójában az egyének sokkal tovább szenvednek a hasmenéstől.

Ha vér, vagy nyálka van jelen a hasmenésben, vagy a hasmenés súlyos, illetve ha a hasmenés három napnál tovább tart, a BRAT diéta alatt kötelező az orvosi megfigyelés.

Alternatívák

Egy alternatív diéta jelenleg is kutatás alatt áll. Ez a CRAM diéta (Cereals = gabonafélék, Rice = rizs, Apple sauce = almaszósz, Milk = tej), mivel így több teljes fehérje kerül a diétába és a szükséges zsír is jelen van. Más egészségügyi szakemberek kisegítő megoldásokat is javasolnak gyomor és bélhurut esetén, például korlátozzák a diétát enyhe és könnyen emészthető ételekre, valamint sok folyadékra.

Loading