Bableves füstölt csülökkel

Csülkös bableves füstölt csülökkel
loading...

Csülkös bableves házi füstölt csülökkel.

Hozzávalók

  • fél kg szárazbab
  • 1 darab füstölt csülök
  • néhány sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa (petrezselyem)
  • 2-3 babérlevél
  • a rántáshoz kevés zsiradék, liszt és pirospaprika

Elkészítés

Előző nap egy edénybe beáztatom a fél kg szárazbabot, több mint kétszeres mennyiségű vízzel felöntve. Másnapra a bab megszívja magát és így könnyebben megfől.

Bab beáztatva
A bab ennyire megdagad másnapra

Másnap a házi csülköt átvizsgálom, az esetleges szőrszálakat eltávolítom, majd felrakom főlni egy fazékba, annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Kb. fél óra után leöntöm a főzővizet és tiszta vízzel pótolom azt. Kb. egy újabb fél óra után megkóstolom a főzővizet, mert ha a csülök pácolásakor túl sok sót használtak, akkor ismét vizet kell cserélni az edényben, ha megkóstolva már nem túl sós, akkor tovább főzöm.

Közben felrakom főni a babot. A babhoz adok 2-3 babérlevelet is. A sárgarépát és a petrezselymet megmosom, a sárgarépát vékonyan felkarikázom, a petrezselymet hasábokra vágom.

A csülköt kb. két óra főzés után megbökdösöm egy villával, ha már könnyen belemegy a villa, akkor kiveszem, lecsöpögtetem. A csülök bőrét hosszában végig vágom, majd kicsit felhajtva a bőrt, körkörösen lefejtem a húsról. A bőrt ízléses kockákra vágom, kb. 1-1,5 cm-es darabokra. A húst lefejtem a csontról és nagyobb darabokra szedem, vagy tetszés szerint apróbb falatkákra vágom, tépem.

Füstölt főtt csülök
A főtt csülök
Főtt csülök felvágva
A csülköt darabokra szedem

A sárgarépát, petrezselymet, a bőrt, a csülökhúst és csontot az ekkor már kb. háromnegyed órája főlő babhoz adom, előtte megkóstolom a babot, ekkor már puhának kell lennie.

A babot összefőzöm egy kicsit a csülök részeivel, hogy a bab és a leves is átvegye a füstölt ízt és a zöldségek is megfőljenek. Közben kis serpenyőbe kevés zsiradékot öntök, majd lisztet pirítok benne rántásnak. A rántás alatt leveszem a lángot, majd pirospaprikát adok hozzá és felöntöm vízzel. Közepes lángon simára keverem.

Ha a zöldségek már megfőttek a bablevesben, hozzáadom a rántást, folyamatosan keverve. Ha a rántás csomós lett a liszt miatt, akkor szűrőn keresztül adom hozzá.

A bablevest már csak összeforralom, a rántás besűríti és már tálalható is! Erős pistával kínálható és friss kenyér illik hozzá.

Bableves füstölt házi csülökkel
Bableves füstölt csülökkel

Füstölt csülkös bableves

 

loading...

About Ádám

Nagy Ádám vagyok, 30 éve főzök, ez idő alatt számtalan receptet kipróbáltam. Remélem a receptek felhasználásával Te is sok finom ételt fogsz készíteni. Elérhetőség: nagyadam.recept@gmail.com

View all posts by Ádám →