Bableves füstölt csülökkel

Csülkös bableves füstölt csülökkel

Csülkös bableves házi füstölt csülökkel.

Hozzávalók

  • fél kg szárazbab
  • 1 darab füstölt csülök
  • néhány sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa (petrezselyem)
  • 2-3 babérlevél
  • a rántáshoz kevés zsiradék, liszt és pirospaprika

Elkészítés

Előző nap egy edénybe beáztatom a fél kg szárazbabot, több mint kétszeres mennyiségű vízzel felöntve. Másnapra a bab megszívja magát és így könnyebben megfől.

Bab beáztatva
A bab ennyire megdagad másnapra

Másnap a házi csülköt átvizsgálom, az esetleges szőrszálakat eltávolítom, majd felrakom főlni egy fazékba, annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Kb. fél óra után leöntöm a főzővizet és tiszta vízzel pótolom azt. Kb. egy újabb fél óra után megkóstolom a főzővizet, mert ha a csülök pácolásakor túl sok sót használtak, akkor ismét vizet kell cserélni az edényben, ha megkóstolva már nem túl sós, akkor tovább főzöm.

Közben felrakom főni a babot. A babhoz adok 2-3 babérlevelet is. A sárgarépát és a petrezselymet megmosom, a sárgarépát vékonyan felkarikázom, a petrezselymet hasábokra vágom.

A csülköt kb. két óra főzés után megbökdösöm egy villával, ha már könnyen belemegy a villa, akkor kiveszem, lecsöpögtetem. A csülök bőrét hosszában végig vágom, majd kicsit felhajtva a bőrt, körkörösen lefejtem a húsról. A bőrt ízléses kockákra vágom, kb. 1-1,5 cm-es darabokra. A húst lefejtem a csontról és nagyobb darabokra szedem, vagy tetszés szerint apróbb falatkákra vágom, tépem.

Füstölt főtt csülök
A főtt csülök
Főtt csülök felvágva
A csülköt darabokra szedem

A sárgarépát, petrezselymet, a bőrt, a csülökhúst és csontot az ekkor már kb. háromnegyed órája főlő babhoz adom, előtte megkóstolom a babot, ekkor már puhának kell lennie.

A babot összefőzöm egy kicsit a csülök részeivel, hogy a bab és a leves is átvegye a füstölt ízt és a zöldségek is megfőljenek. Közben kis serpenyőbe kevés zsiradékot öntök, majd lisztet pirítok benne rántásnak. A rántás alatt leveszem a lángot, majd pirospaprikát adok hozzá és felöntöm vízzel. Közepes lángon simára keverem.

Ha a zöldségek már megfőttek a bablevesben, hozzáadom a rántást, folyamatosan keverve. Ha a rántás csomós lett a liszt miatt, akkor szűrőn keresztül adom hozzá.

A bablevest már csak összeforralom, a rántás besűríti és már tálalható is! Erős pistával kínálható és friss kenyér illik hozzá.

Bableves füstölt házi csülökkel
Bableves füstölt csülökkel

Füstölt csülkös bableves

 

Loading